8 Οκτωβρίου 2010

Σαραντα φορες ισχυροτερη η Μισελ Ομπαμα

Μέσα σε έναν χρόνο ανέβηκε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ από την 40ή θέση στην κορυφή της λίστας του «Forbes»

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η Μισέλ Ομπάμα αναδείχθηκε η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του περιοδικού «Forbes», κατατροπώνοντας έτσι επιχειρηματίες, αρχηγούς κρατών και διασημότητες. Η αμερικανίδα πρώτη κυρία πέρυσι βρισκόταν μόλις στην 40ή θέση της λίστας. Τι άλλαξε και έγινε...

40 φορές ισχυρότερη κατακτώντας την κορυφή; «Εχει γίνει πρότυπο για μια νέα ολόκληρη γενιά κοριτσιών και γυναικών παγκοσμίως» εξηγούν οι υπεύθυνοι του περιοδικού. Αλλά και πολιτικά αποτελεσματική: «Η εκστρατεία της “Ας Κινητοποιηθούμε! ” κατά της παιδικής παχυσαρκίαςεξανάγκασε εταιρείες-κολοσσούς όπως η Coca-Cola, η Κellogg και η General Μills να δεσμευτούν ότι θα μειώσουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες στα τρόφιμά τους ως το 2015».
Για να επέλθει αυτή η θεαματική αναβάθμιση χρειάστηκε να αλλάξουν εφέτος τα κριτήρια: η σειρά κατάταξης βασίζεται πλέον λιγότερο στην περιουσία και στην άμεση εξουσία που διαθέτουν οι ισχυρότερες κυρίες και περισσότερο στη «δημιουργική επιρροή» τους για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και στην «επιχειρηματικότητα» που επιδεικνύουν.

Ετσι εξηγείται πώς στη δεύτερη θέση της λίστας, μετά την κυρία Ομπάμα, βρέθηκε η επικεφαλής της εταιρείας Κraft Foods Αϊρίν Ρόζενφελντ, ακολουθούμενη από το διάσημο τηλεοπτικό αστέρι Οπρα Γουίνφρε ϊ.

Αντίθετα, η (αντικειμενικά πανίσχυρη) γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πέρυσι ηγείτο της λίστας, αυτή τη χρονιά «κατρακύλησε» στην τέταρτη θέση, ενώ η πρώτη πεντάδα κλείνει με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον . Την πρώτη δεκάδα της λίστας συμπληρώνουν η επικεφαλής της ΡepsiCo Ιnc Ιντρα Νούι, η Γκέιλ Κέλι της αυστραλιανής τράπεζας Westpac, οι τραγουδίστριες Lady Gaga και Μπιγιονσέ Νόουλς και η ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια Ελεν ντε Τζένερις.

Οπως εξηγεί η Μόιρα Φορμπς, αντιπρόεδρος και εκδότρια του περιοδικού «Forbes Woman», «οι ισχυρές γυναίκες έχουν ιδρύσει εταιρείες και έχουν λανσάρει προϊόντα, κάποιες φορές με μη παραδοσιακούς τρόπους, και έχουν σπάσει το φράγμα των διακρίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα σε τομείς όπως το εμπόριο, η πολιτική, ο αθλητισμός, τα μέσα ενημέρωσης και ο πολιτισμός. Επομένως επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων, κάποιες φορές και δισεκατομμυρίων ανθρώπων».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=359240&dt=08/10/2010#ixzz11ks9Mk2Z

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου