14 Οκτωβρίου 2010

Εκθεση Οι Μακεδόνες πάνε Οξφόρδη

Τα ευρήματα της πολύχρυσης ταφής της «Δέσποινας των Αιγών», που πέθανε γύρω στο 500 π.Χ., σπονδικές φιάλες, το πορτρέτο του Αλέξανδρου από την Πέλλα, το ιερατικό διάδημα του Φιλίππου Β΄, εντυπωσιακά υπολείμματα από τον νεκρικό οίκο (σιδερένια καρφιά, χάλκινες εφηλίδες και ρόπτρο), τα ασημένια αγγεία από τον τάφο του Φιλίππου Β΄ και του Αλεξάνδρου Δ΄, όπλα, κοσμήματα, σκεύη τουαλέτας αλλά και αντικείμενα με ιερό-συμβολικό χαρακτήρα, όπως τα πήλινα κεφάλια των θεϊκών και δαιμονικών ξοάνων που βρέθηκαν σε τάφους της συστάδας των βασιλισσών των Αιγών. Στο σύνολο 501 αρχαία αντικείμενα που θα ταξιδέψουν από τις Αιγές, τη μητρόπολη των αρχαίων Μακεδόνων, στο Μουσείο Ασμόλιαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για μια έκθεση που θα παρουσιαστεί από τον Απρίλιο με τίτλο «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο: Ο μύθος των Μακεδόνων, ένα ελληνικό βασίλειο στα χρόνια της Δημοκρατίας- Θησαυροί από τις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων».

Ο στόχος είναι, όπως λέει η υπεύθυνη για τη διοργάνωση της έκθεσης αρχαιολόγος δρ Αγγελική Κοτταρίδη, μιλώντας στο «Βήμα», «να πούμε στους επισκέπτες με τρόπο απτό και κατανοητό μια απλή αλλά μεγάλη αλήθεια:ότι το βασίλειο των Μακεδόνων δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα από τα πολλά ελληνικά κρατίδια της Γεωμετρικής εποχήςτο οποίο, αντίθετα με άλλες πόλεις-κράτη της Αρχαιότητας, όπως η Αθήνα κυρίως, εκείνο διατήρησε δομές και παραδόσεις των ομηρικών χρόνων». Η ιδιαιτερότητα επομένως αυτής της έκθεσης είναι η ιστορική προσέγγιση του θέματος, παρά η αρχαιολογική.

Χρονολογικώς η έκθεση ξεκινά από το τέλος της Μυκηναϊκής εποχής. Ακολούθως δίδεται έμφαση στη Γεωμετρική (10ος- 8ος αιώνας) και με άξονα τους τημενίδες ηγεμόνες παρακολουθεί τις εξελίξεις των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων φθάνοντας ως τον γιο του Μεγαλέξανδρου, Αλέξανδρο Δ΄, ο οποίος έκλεισε τη γενιά του. Σημαντικό είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των αντικειμένων προέρχεται από τα θησαυροφυλάκια και τις αποθήκες του μουσείου ενώ, με εξαίρεση τα κοσμήματα της «Δέσποινας των Αιγών», δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί στο κοινό. Πολλά από αυτά άλλωστε είναι προϊόν ανασκαφών της τελευταίας εικοσαετίας, υπεύθυνη για τις οποίες ήταν η κυρία Κοτταρίδη.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου- 29 Αυγούστου 2011.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=360552&dt=14/10/2010#ixzz12KUpR1dt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου