26 Σεπτεμβρίου 2010

Βραβειο Αειφορου Σχολειου

ο Βραβείο Αειφόρου Σχολείου είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων για το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου, ή καλύτερα, για τον προσανατολισμό όλης της σχολικής κοινότητας προς την αειφορία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που προωθεί  και υποστηρίζει το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο το συνολικό τους «πρασίνισμα».
Κύριος στόχος είναι η ενσωμάτωση της ιδέας της αειφορίας σε κάθε πλευρά της ζωής. Δηλαδή στη στη διοίκηση, στη μαθησιακή διαδικασία, στη διαχείριση των κτηρίων, στις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, στις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική κοινότητα, στον τρόπο που καταναλώνεται η ενέργεια, το χαρτί, κ.α.
Το κάθε σχολείο μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Βραβείου, www.aeiforosxoleio.gr, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Τα σχολεία στη συνέχεια αναπτύσσουν τις δράσεις τους και προς το τέλος Μαίου εισάγουν τις αποδείξεις τους στην εν λόγω ιστοσελίδα.
Το πρώτο βραβείο για τα σχολεία που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών είναι η χρηματοδότηση περιβαλλοντικής επίσκεψης με το ποσό των 4 και 5 χιλ. ευρώ αντίστοιχα για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ απονέμονται διακρίσεις σε ποσοστό των σχολείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
«Τι θα λέγατε να πάρουν τα παιδιά του σχολείου τη διαχείρισή του στα χέρια τους; Να συνεργάζονται για να μειώσουν την κατανάλωση νερού, ηλεκτρικού, πετρελαίου, χαρτιού φωτοτυπίας, να βρουν τρόπους καλύτερης και πιο αποτελεσματικής συνεργασίας, να αξιοποιήσουν τις μαθητικές κοινότητες για να κάνουν ένα καλύτερο και πιο “πράσινο” σχολείο;
Να αλλάξουν τους ενεργοβόρους λαμπτήρες, να εξασφαλίσουν βρύσες με φωτοκύτταρα, να τυπώνουν από τις δύο πλευρές του χαρτιού, να στέλνουν τις εργασίες τους ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη εκτυπώσεων και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες; Μάλλον θα λέγατε ναι με ενθουσιασμό», επισήμανε ο δρ. Δ. Καλαιτζίδης διευθυντής του Ραλλείου Πειραματικού Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά, πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας.
Για το econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου