6 Σεπτεμβρίου 2010

Βραβειο τιμης στην Ιζαμπελ Αλιεντε

Έπειτα από χρόνια διαλογισμού στην Χιλή η συγγραφέας Γκαμπριέλα Μιστράλ τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της χώρας της.

Μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της η η Λατινοαμερικανίδα συγγραφέας που ζει στην Καλιφόρνια και "σκίζει"  με τις μεγαλύτερες πωλήσεις βιβλίων και τις περισσότερες μεταφράσεις έπιασε στα χέρια της …την αναγνώριση των κόπων της!

Φυσικά βρέθηκαν από το ένα στρατόπεδο οι υποστηρικτές του έργου της Αλιέντε και από την άλλη όσοι ισχυρίζονται ότι η συγγραφέας δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως λογοτέχνης, αλλά απλώς ως δημιουργός ευπώλητων βιβλίων.

"Εάν το βραβείο δινόταν με απόφαση των συναδέλφων μου, δεν θα το έπαιρνα ποτέ", δήλωσε η Ιζαμπέλ Αλιέντε στη χιλιανή τηλεόραση. "Αυτό είναι αποτέλεσμα μίας εκστρατείας των αναγνωστών μου. Εγώ δεν θέλω να βρεθώ μπλεγμένη ανάμεσα στα πόδια των αλόγων".

Η 68χρονη Αλιέντε, της οποίας ο πατέρας ήταν εξάδελφος του Χιλιανού προέδρου, Σαλβαδόρ Αλιέντε, δήλωσε ότι δεν περίμενε πως θα της απονεμόταν το Βραβείο Λογοτεχνίας της χώρας της. "Στη Χιλή, όπως και σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι δεν συγχωρούν την επιτυχία, εκτός εάν κάποιος είναι ποδοσφαιριστής", εξήγησε η Ιζαμπέλ Αλιέντε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου