29 Ιουνίου 2011

Οδυσσέας Ελύτης: επιστροφή στο γενέθλιο τόπο

Ο Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) «επιστρέφει» στο γενέθλιο τόπο του, στο Ηράκλειο Κρήτης. Το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της Μαρίας Βρανά έμελλε να πάρει διαζύγιο από τις επιχειρήσεις του πατέρα του και, υπό την προστασία της μητέρας του, να ακολουθήσει την κλίση του, την ποίηση.
Οι εκδηλώσεις μνήμης είναι για ένα δικό τους άνθρωπο. Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών τιμούν τον ποιητή, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν αυτές τις μέρες και θα κρατήσουν όλο το χρόνο.
Πρώτη και πολύ ενδιαφέρουσα, η έκθεση «Οδυσσέας Ελύτης: Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο». Εγκαινιάζεται την Τετάρτη, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με ό,τι μπορεί να φανταστεί ο λάτρης του ελυτικού ποιητικού λόγου: χειρόγραφα, σχέδια, κολάζ και φωτογραφίες. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για έντεκα μήνες, δηλαδή για ολόκληρη τη σχολική χρονιά 2011-2012. Θα προσφέρονται δωρεάν ειδικά προγράμματα στους μαθητές. Την ημέρα των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Δημήτρη Καλοκύρη «'Ή με χρώμα ή χωρίς», συλλογή δοκιμίων αφιερωμένων στον Οδυσσέα Ελύτη, μια έκδοση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Το προφίλ του Οδυσσέα Ελύτη θα αναδειχθεί μέσα από την αλληλογραφία και την εκδοτική του συνεργασία με τον ποιητή Δημήτρη Καλοκύρη. Η Ελένη Καλοκύρη θα ζουμάρει στην εικαστική πλευρά του νομπελίστα δημιουργού με δικά της πρωτότυπα έργα, αλλά και με εικονογραφήσεις που συνέθεσαν μαζί με τον Ελύτη. Η ρυθμολογία της έκθεσης λειτουργεί με διττό τρόπο: καταγράφει τη βιογραφία και την εργογραφία του ποιητή, ενώ παράλληλα περιγράφει σταθμούς από τους οποίους πέρασαν τα έργα του (ποιητικά, δοκιμιακά και μεταφραστικά), από το εργαστήρι του ποιητή προς το τυπογραφείο της έκδοσής τους. Κορύφωση αυτής της διαδρομής είναι η «Αποκάλυψη» του Ιωάννη.
Τον Νοέμβριο, το μήνα γέννησης του ποιητή (2 Νοεμβρίου), θα γίνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Επιρροές στον Ελύτη». Θα πλαισιωθεί από φωτογραφική έκθεση, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας: ο Οδυσσέας Ελύτης σε φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του, με τη φωτογραφική μηχανή του φίλου του νεοελληνιστή Μάριο Βίτι, ο οποίος θα είναι παρών στο συνέδριο. Επίσης, έχει προγραμματιστεί να δοθεί συναυλία του Γιώργου Κουρουπού, στις 12 Νοεμβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου