29 Ιουνίου 2011

Πώς άγγιξαν το άριστα, τι στόχους έχουν τώρα

Οι αριστούχοι των Πανελλαδικών μιλούν στην Π”
Πώς άγγιξαν το άριστα, τι στόχους έχουν τώρα

Της Κατερίνας Μυλωνά

Με σύστημα και χωρίς υπερβολές, οι αριστούχοι του νομού έφτασαν μια «ανάσα» από το 20 και είναι σε θέση να διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση στην πρώτη σχολή της επιλογής τους. Ιατρική, Νομική και Πολυτεχνείο κερδίζουν για άλλη μια χρονιά τις προτιμήσεις των αριστούχων, οι οποίοι εξηγούν στην «Π» πώς κατάφεραν και «έσπασαν τα κοντέρ».

«Δούλεψα σκληρά όλη τη χρονιά και όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήμουν ψύχραιμος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων», αναφέρει ο Χαράλαμπος Αναστασιάδης, από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική σε Θεσσαλονίκη ή Ηράκλειο γιατί του αρέσει σαν κλάδος.

Με συστηματικό διάβασμα και αφοσίωση σε αυτό που ήθελε να πετύχει, με αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση, η Καλλιόπη Ραμουτσάκη, από το 1ο Λύκειο κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ υψηλή βαθμολογία. Θέλει να περάσει Νομική Αθηνών γιατί την ενδιαφέρουν οι διεθνείς σχέσεις.

Με πολλή δουλειά και κούραση τα κατάφερε η Μαρία Σπανουδάκη, από το 1ο Λύκειο, η οποία αναγνωρίζει ότι ήταν μια δύσκολη διαδικασία, από την οποία δεν έλειψαν ούτε τα κλάματα. Την ενδιαφέρουν η Ιατρική και η Χημεία, «μου αρέσει να προσφέρω κάτι στον κόσμο και μου αρέσουν οι επιστήμες φυσική και χημεία», αναφέρει.

«Χάρηκα που απέδωσαν οι κόποι μου. Αν είσαι αφοσιωμένος σε κάτι που σε ενδιαφέρει, στο σκοπό σου, δε σε νοιάζει όσο δύσκολα και να περάσεις», λέει η Κωνσταντίνα Ριζωνάκη, από το 2ο Λύκειο, η οποία διεκδικεί μια θέση στην Ιατρική Αθηνών. «Μου αρέσει σαν επιστήμη, με γοητεύει το αντικείμενό της, μου αρέσει η έρευνα και πιστεύω ότι εφόσον σου αρέσει το επάγγελμα που θα ακολουθήσεις πάντα βρίσκεις κάτι», εξηγεί.

«Όχι υπερβολές και πρόγραμμα», λέει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, από το 2ο Λύκειο, ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας. Θέλει να σπουδάσει Πληροφορική στο Πολυτεχνείο, «το μέλλον είναι οι υπολογιστές», αναφέρει και παραδέχεται πως «τον τελευταίο μήνα ζοριστήκαμε λίγο παραπάνω, κατά τα άλλα ισορροπία».

«Κατ’ αρχάς, θέλει αρκετό διάβασμα και πλήρη κατανόηση της ύλης, σύστημα και ψυχραιμία κατά τις εξετάσεις καθώς και πίστη στις δυνατότητες που έχεις», αναφέρει ο Παντελής Καλαϊτζάκης, από το 2ο Λύκειο. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική Αθηνών, «είναι ένα από τα επαγγέλματα που διαρκώς εξελίσσονται, προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο, είναι μια ενδιαφέρουσα επιστήμη», αναφέρει.

Με διάβασμα όλη τη χρονιά χωρίς να περιορίζει εξόδους και να αφήνει κενά, τα κατάφερε η Όλγα Σχινά, από το 2ο Λύκειο. «Με ενδιαφέρει η Φαρμακευτική, έχω μια προτίμηση στα μαθήματα χημεία και βιολογία, θα ήθελα ό, τι κι αν κάνω στο μέλλον να έχει σχέση με αυτά τα μαθήματα», αναφέρει.

«Είναι η προσπάθεια πιο πολύ και το συστηματικό διάβασμα», λέει ο Γιώργος Μαυροκουκουλάκης, από το 2ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να περάσει Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ. Στερήθηκε ορισμένα χόμπι του αλλά όχι τις εξόδους ενώ στο ενεργητικό του έχει και διακρίσεις στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Με διάβασμα και πρόγραμμα, ο Μανώλης Σταράκης, από το 2ο Λύκειο, είναι σε θέση να διεκδικεί την εισαγωγή του στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, «μου αρέσει το επάγγελμα, έχω ακούσει καλές κριτικές και το ΕΜΠ είναι καλό ΑΕΙ», αναφέρει. «Στερήθηκα εξόδους αλλά με μέτρο, δεν είναι ότι δεν έβγαινα καθόλου, περιόρισα βόλτες, σταμάτησα το ποδόσφαιρο στα μισά, τρεις με τέσσερις μήνες ζορίστηκα», αναφέρει.

«Προσπάθησα να έχω ένα σταθερό πρόγραμμα που ανταποκρινόταν στις ανάγκες μου, τους τελευταίους ένα με δυο μήνες έκανα πολύ ιδιαίτερη και κουραστική προσπάθεια», περιγράφει ο Μανώλης Χρυσός, από το 2ο Λύκειο. Θέλει να περάσει στο ΕΜΠ, στα τμήματα Ηλεκτρολόγος ή Μηχανολόγος Μηχανικός, επαγγέλματα που τον ενδιαφέρουν και έχουν προοπτικές.

«Όταν είσαι προσηλωμένος σε κάτι και έχεις σωστή οργάνωση του χρόνου μπορείς να τα καταφέρεις, δε στερήθηκα εξόδους, δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ευφυΐα», αναφέρει ο Ζαχαρίας Καλεντάκης, από το 2ο Λύκειο. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική, ένα επάγγελμα με το οποίο μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία.

«Δεν υπάρχει μυστικό, χρειάζεται διάβασμα και συστηματική μελέτη όλα τα χρόνια, οργάνωση και μεθοδικότητα, δεν πρέπει να πιέζουμε τις καταστάσεις και να κάνουμε ακραία πράγματα και να διαβάζουμε συνέχεια. Έβγαινα, δε στερήθηκα, αυτό αποδίδει καλύτερα από το συνεχές διάβασμα», εξηγεί η Μαρία Οβεζίκ, από το 2ο Λύκειο. Είναι ανάμεσα σε Ιατρική και Φαρμακευτική αφού της αρέσουν οι επιστήμες υγείας, «με συναρπάζουν, έχουν μέλλον, ασχολούνται με τον άνθρωπο και υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλυφθούν», αναφέρει.

Ο Αλέξανδρος Γενετάκης, από το 2ο Λύκειο, είναι ανάμεσα στις σχολές Νομική, Φιλολογία και Ψυχολογία. Ο Αλέξανδρος κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία με «πρόγραμμα και όχι υπερβολές, ξενύχτια και... μπάσκετ, δε στερήθηκα τίποτα, προς το τέλος της χρονιάς λίγο ζορίστηκα», αναφέρει.

Οι σχολές Ιατρικής και Οδοντιατρικής ενδιαφέρουν τη Μαρία Βαβουρανάκη, από το 2ο Λύκειο. «Τα επαγγέλματα αυτά προσφέρουν κύρος και είναι πολύ ενδιαφέροντα», αναφέρει. Όσο αφορά το πώς τα κατάφερε, λέει ότι «με συστηματικό διάβασμα, όχι υπερβολές, δε στερήθηκα πολλά πράγματα, είχα καλές βάσεις, καλούς καθηγητές στο σχολείο και το φροντιστήριο».

«Το βασικότερο είναι το συστηματικό διάβασμα και η προσπάθεια, όπως και αρκετή ψυχραιμία», λέει ο Μιχαήλ Δερμιτζάκης, από το 3ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να σπουδάσει Ιατρική αφού του αρέσει να βοηθάει ανθρώπους.

«Χρειάστηκε αρκετό διάβασμα αλλά πιο πολύ είχα πρόγραμμα», λέει ο Ανδρέας Παπαδογιαννάκης, από το 3ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός, «με ενδιαφέρει ο κλάδος, μπορείς να δεις αυτό που θα κάνεις όταν τελειώσεις, τους κόπους σου να πραγματοποιούνται, τα έργα σου πραγματικότητα», εξηγεί.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, είναι συνάρτηση του διαβάσματος και της τύχης, κυρίως είναι η προσπάθεια που πρέπει να είναι μεγάλη για να μπορέσεις να πετύχεις το στόχο σου. Χρειάστηκε εξαντλητικό διάβασμα και θυσίες, το αποτέλεσμα με δικαιώνει και αυτό έχει σημασία», λέει η Θεοδώρα Κουκά, από το 3ο Λύκειο. Το όνειρό της είναι να σπουδάσει Νομική Αθηνών, που θεωρεί ότι της ανοίγει πόρτες και για άλλους κλάδους, όπως ψυχολογία.

«Μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει, το κάθε παιδί πρέπει να δρα με το δικό του τρόπο και να προσαρμόζει το σύστημα στα δικά του δεδομένα, αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, από το 3ο Λύκειο. Τον ενδιαφέρουν η Νομική και η Φιλολογία. «Δεν είμαι παθιασμένος με κάποια σχολή, πρέπει να σκεφτώ τι να κάνω. Πρέπει να κοιτάξουμε και επαγγελματική αποκατάσταση αλλά αν δεν κάνεις αυτό που σου αρέσει και σε γεμίζει, δε θα καταφέρεις τίποτα», αναφέρει.

«Με πολλή παπαγαλία, με «κάψιμο» του μυαλού μου από τις πολλές ασκήσεις και γνώσεις που δε θα μου χρησιμεύσουν ποτέ στη ζωή μου, με χαμένο χρόνο», τα κατάφερε, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γεώργιος- Ραφαήλ Θεοδωράκης, από το 3ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να περάσει στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ.

«Αν βάλει κάποιο στόχο, έχει πρόγραμμα και προσπαθήσει, πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει ο οποιοσδήποτε», λέει ο Γιάννης Καρπετάκης, από το 3ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και προτιμά την Αθήνα για να είναι μαζί με τον αδελφό του.

«Χρειάζεται να καταβάλλεις πολλή προσπάθεια να έχεις την οικονομική δυνατότητα, να έχεις καθοδήγηση σωστή, να αρχίσεις από νωρίς να συγκεντρώνεσαι σε αυτά που σε ενδιαφέρουν», αναφέρει ο Δημήτρης Αποστολάκης, από το 3ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να περάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

«Είναι θέμα απόφασης πάνω από όλα, από πέρσι είχα πιστέψει ότι είναι δύσκολη χρονιά, το κεφάλι θα είναι κάτω, θα υπάρχουν στερήσεις αλλά θα μας βγει σε καλό και αξίζει τελικά, έτσι αποδείχτηκε», λέει ο Φαίδωνας- Δημήτρης Ζάβρας Σταματάκης, από το 3ο Λύκειο. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική, αφού και οι γονείς του είναι γιατροί.

Με καλό πρόγραμμα και πολλές ώρες διάβασμα τα κατάφερε ο Μιχάλης Παπαδουράκης, από το 3ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να περάσει στη Φαρμακευτική Αθηνών. Προτιμά την Αθήνα γιατί θεωρεί πως έχει ένα καλό Πανεπιστήμιο ενώ προσφέρεται και για φοιτητική ζωή.

«Πρέπει να διαβάζεις συστηματικά και να μην το αφήσεις καθόλου, δε στερήθηκα ιδιαίτερα, ίσως τις εξόδους αλλά μόνο προς το τέλος», αναφέρει η Αριστέα Βολιτάκη, από το 3ο Λύκειο, η οποία θέλει να σπουδάσει Αρχιτεκτονική, μια σχολή που θεωρεί ιδιαίτερα δημιουργική.

Το «μυστικό» της Ελένης Χουλάκη από το 4ο Λύκειο, ήταν το διάβασμα, όχι πάρα πολύ αλλά μεθοδικό και με προσοχή. Την ενδιαφέρουν η Φιλολογία και η Αγγλική Φιλολογία, «μου αρέσει να διδάσκω, θα συναναστρέφομαι με παιδιά και είναι κάτι που μου ταιριάζει, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο επάγγελμα», αναφέρει.

«Πρέπει να αρχίζεις να διαβάζεις από την πρώτη στιγμή, από το καλοκαίρι, όχι να το αφήσεις. Προσωπικά, είχα πρόγραμμα, δεν είναι τραγικά δύσκολο, είχα χρόνο να κάνω κι άλλα, όπως προπονήσεις στο τένις ενώ έβγαινα», λέει ο Αλέξανδρος Μονιάκης, από το 4ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Ιατρική γιατί «πιστεύω ότι είναι μια από τις κορυφαίες επιστήμες, ασχολείται με τον άνθρωπο, το πιο τέλειο δημιούργημα που υπάρχει, έχει προσωπική επαφή με τους αρρώστους. Δε θα μπορούσα να είμαι αποκλεισμένος, να ασχολούμαι με μηχανήματα», αναφέρει. Εξάλλου, και οι δύο του γονείς είναι γιατροί.

«Ήθελε μέθοδο, συστηματικό διάβασμα, χωρίς υπερβολές, δε στερήθηκα, δεν πιέστηκα πολύ, διάβασα αρκετά, κυρίως με μέθοδο, σταθερά και σε καθημερινή βάση», αναφέρει ο Γιώργος Βασιλάκης. Του αρέσουν οι οικονομικές σπουδές, αφού θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του.

Με προσπάθεια και δουλειά αλλά και τη βοήθεια των καθηγητών του και καλή ψυχολογία, τα κατάφερε ο Στέλιος Τσατσάκης, από το 4ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Φαρμακευτική, που έχει καλές προοπτικές, ενώ τον ενδιαφέρει και το τμήμα Μαθηματικών.

«Με λίγο άγχος και με μεθοδική δουλειά», τα κατάφερε η Ελένη Τζάλη, από το 8ο Λύκειο. Προσπάθησε να μην αφήνει κενά ούτε τη φετινή χρονιά αλλά ούτε και τα προηγούμενα χρόνια.

«Δε θέλει κάτι το ιδιαίτερο, ψυχραιμία και να σου αρέσει η κατεύθυνση, τα μαθήματα, διάβαζα αρκετά και δε δυσανασχετούσα, δεν ένιωθα ότι έκανα κάτι βαρετό», λέει η Αντωνία Τζιρίτα Ζαχαράτου, από το 8ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Νομική ή Φιλολογία καθώς θεωρεί είναι ότι ενδιαφέροντες κλάδοι.

«Είχα αρκετή δουλειά και διάβασμα, ειδικά στο τέλος, αρκετές θυσίες, όμως, όλη τη χρονιά δεν μπορώ να πω ότι διάβαζα ιδιαίτερα, χρειάζονται βάσεις από προηγούμενα χρόνια και σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές», λέει ο Μύρων Μαρκάκης, από το 8ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Ιατρική στο Ηράκλειο γιατί τον ενδιαφέρει η έρευνα.

«Αναγκάστηκα να στερηθώ κάποια πράγματα, όπως την πολυήμερη, ήξερα πως αν πήγαινα και δεν περνούσα θα κατηγορούσα τον εαυτό μου. Δε χρειάζονται υπερβολές, δεν έβγαινα κάθε μέρα, δε στερήθηκα τις φίλες μου, το θέμα είναι να μην αγχώνεσαι, βγαίνει σε κακό», λέει η Άρτεμις Μαυρίδη, από το 8ο Λύκειο. Από μικρή ήθελε να γίνει γιατρός, της αρέσει και η έρευνα ενώ σκέφτεται να συνεχίσει την καριέρα της στο εξωτερικό αφού εδώ υπάρχουν ουρές για τις ειδικότητες.

«Θέλει υπομονή και όχι άγχος, δεν αγχώθηκα και δεν κουράστηκα όσο λένε, δεν τρομοκρατήθηκα, δε νομίζω ότι είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, θέλει προσπάθεια και μεθοδικότητα», λέει ο Αριστοτέλης Μελισσουργάκης, από το 11ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Οικονομικά στις στρατιωτικές σχολές και θεωρεί πως θα του προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση.

«Θέλει πάρα πολύ προσπάθεια, κυρίως οργανωτικό διάβασμα, χωρίς να σημαίνει ότι ο μαθητής πρέπει να ξενυχτάει ή να αγχώνεται υπερβολικά», λέει η Αγγελική Γλένη, από το 11ο Λύκειο. Θεωρεί ότι πέτυχε στις εξετάσεις γιατί είχε θέσει ένα συγκεκριμένο στόχο και τον κυνήγησε. Την ενδιαφέρει η Ψυχολογία Αθηνών.

Με αρκετό διάβασμα και ενδιαφέρον για τα μαθήματα, τα κατάφερε η Ειρηάννα Ρουσογιαννάκη, από το 11ο Λύκειο, η οποία σκέφτεται να περάσει Φιλολογία ή Νομική ενώ την ενδιαφέρει πολύ η Λογοτεχνία.

«Θέλει κυρίως καλό προγραμματισμό και διάβασμα, όταν έλεγα ότι θα διαβάσω, το έκανα, ήμουν συγκεντρωμένος σε αυτό», λέει ο Αριστοτέλης Χρηστάκης, από το 11ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ.

Χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα τα κατάφερε η Δέσποινα Κοκοτάκη, από το 11ο Λύκειο, η οποία δεν έκανε θυσίες αλλά είχε συστηματικό διάβασμα. Μία από τις σχολές που την ενδιαφέρουν είναι η Ψυχολογία.

«Χρειάστηκε διάβασμα όλο το χρόνο», λέει η Μαρία Κωστάκη, από το 11ο Λύκειο. Την ενδιαφέρει η Οδοντιατρική και προτιμά να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο λυκειάρχη του σχολείου του αλλά και τους καθηγητές του στέλνει ο Αντώνης Ρογδάκης, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. Ο Αντώνης θέλει να ακολουθήσει τις επιστήμες υγείας

«Είχα οργανωμένο διάβασμα, δε στερήθηκα βόλτες και ελεύθερο χρόνο», λέει η Ειρήνη Σταμπουλή, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, η οποία θέλει να σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, «μου αρέσει η επαφή με τα παιδιά και η εργασία στο χώρο του σχολείου», αναφέρει.

«Διάβαζα πολύ, είχα αρκετό άγχος και πιέστηκα αρκετά, αφιέρωσα πολύτιμο χρόνο εκεί και όχι σε ασχολίες που δε θα μου προσέφεραν το ίδιο αποτέλεσμα», λέει ο Γιώργος Σφακιανάκης, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. Τον ενδιαφέρουν τα τμήματα Νομικής και Φιλολογίας, το πρώτο γιατί θέλει να ασχοληθεί με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δεύτερο γιατί του αρέσει η επαφή με τα παιδιά.

«Με πολύ διάβασμα και πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον για αυτό που μάθαινα», τα κατάφερε η Νίκη Τρούλη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. «Όταν έχεις πρόγραμμα δε στερείσαι τίποτα», αναφέρει. Θέλει να σπουδάσει στη Φιλοσοφική σχολή στη Θεσσαλονίκη γιατί της αρέσουν τα μαθήματα που διδάσκονται αλλά και το επάγγελμα της καθηγήτριας.

«Με πρόγραμμα και με συστηματικό διάβασμα αλλά και τη βοήθεια όλων γύρω μου», τα κατάφερε η Μερκουρία Τσαλίχη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. Θέλει να σπουδάσει Νομική, κάτι που την ενδιέφερε από μικρή ηλικία.

«Προσπάθησα πάρα πολύ, δούλεψα και είχα ένα στόχο, διάβαζα όσο πιο πολύ μπορούσα για να τον πετύχω, δε θέλει πασάλειμμα και παπαγάλισμα, πρώτα να καταλαβαίνεις και μετά τα μαθαίνεις», λέει ο Κωνσταντίνος Φιαγκουσάκης, από το Λύκειο Μελεσών. Θέλει να περάσει στη στρατιωτική ιατρική που θα του προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση.

Με πολύ διάβασμα και αρκετές στερήσεις, τα κατάφερε η Ιωάννα Σταυρακάκη, από το Λύκειο Μελεσών. Το όνειρό της από μικρή ήταν να σπουδάσει Ιατρική στο Ηράκλειο.

«Χρειάζεται δουλειά, δε στερήθηκα πολλά, βέβαια, είχα περιορισμένο ελεύθερο χρόνο αλλά και οργανωμένο διάβασμα όλα τα χρόνια», λέει η Αιμιλία Νικολακάκη, από το Λύκειο Μοιρών. Την ενδιαφέρουν οι επιστήμες υγείας.

«Για να πετύχεις στις εξετάσεις πρέπει να μην κυριεύεσαι από το άγχος την ώρα που γράφεις», τονίζει ο Βασίλης Καλογεράκης, από το Λύκειο Γαζίου. Τον ενδιαφέρει να σπουδάσει Χρηματοοικονομική Αθήνας καθώς του αρέσει να ασχολείται με αριθμούς και είναι μια επιστήμη που συνδυάζει και στοιχεία από άλλες.

«Είναι μια προσπάθεια χρόνων, πρέπει να κρατάς ένα επίπεδο και να διαβάζεις αρκετά χρόνια, ήθελε ένα πρόγραμμα χωρίς να ξενυχτάω καθημερινά ενώ ήταν σημαντική η βοήθεια των καθηγητών και του σχολείου, βοήθησαν και χαλάρωναν, έδιναν κουράγιο οι βόλτες με τους φίλους», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαδημητράκης, από το Πειραματικό. Θέλει να σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός αφού του αρέσουν τα μαθηματικά και η φυσική και θέλει να ασχοληθεί με τα αυτοκίνητα.

«Χρειάζεται διάβασμα, προσπάθεια, χωρίς υπερβολές, χρειάζεται και η ξεκούραση», λέει ο Στέλιος Βαγιός, από το Παγκρήτιο. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική, θα ακολουθήσει τα χνάρια και των δύο γονιών του.
 http://www.patris.gr

Οι αριστούχοι μαθητές του νομού

Οι αριστούχοι μαθητές του νομού
Από τρία Γυμνάσια και δύο Λύκεια

Τα ονόματα των αριστούχων μαθητών τεσσάρων σχολείων του νομού ανακοινώθηκαν χθες.
Οι αριστούχοι από το Γυμνάσιο Μελεσών, το Ζάννειο, το 1ο Λύκειο Ηρακλείου, το Λύκειο Μελεσών και το Πειραματικό Γυμνάσιο, είναι οι εξής:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ
Τάξη Α’
Καλογερίδη Μαρία τ. Εμμ. 19 10/12, Ντίνα Αεγιονα τ. Ζεκίρ 19 3/12, Παπαστεφανάκη Ευγενία τ. Εμμ. 18 9/12.
Τάξη Β’
Ανθουλάκη Ιωάννα τ. Ιωαν. 19 7/12, Αυγουστάκη Μαρία τ. Ιωαν. 19 1/12, Γαράκης Δράκων-Ραφαήλ τ. Εμμ. 19 1/12, Θαλασσινάκης Γεώργιος τ. Ιωαν. 18 8/12, Τριανταφυλλάκης Νικόλαος τ. Ανδρ. 19 10/12, Χαλκιαδάκη Ιωάννα τ. Μιχ. 19 11/12.
Τάξη Γ’
Βουτουφιανάκη Στυλιανή τ. Νικ. 19 12/13, Γαλανάκη Ελπίδα-Καλλιόπη τ. Ιωαν. 18 10/13, Ζενελη Λιντιτα τ. Πρενγκε 18 9/13, Καλογερίδη Μαρίνα τ. Εμμ. 19 10/13, Πολιτάκη Μαριλένα τ. Μιχ. 18 10/13, Φασουλέτου Δήμητρα τ. Ευαγγ. 19 3/13.

ΖΑΝΝΕΙΟ
Τάξη Α’
Καραγιάννη Αθανασία 19 2/12, Τσόκα Μαρία 19 2/12
Τάξη Β’
Μαρκουλάκης Δημήτριος 19 10/12, Λαγκουβάρδος Αλέξανδρος 19 7/12.
1ο ΛΥΚΕΙΟ
Τάξη Α’
Αναστασιάδου Αλίκη τ. Σπυρ. 19 2/10, Ανδρουλακάκης Μανουήλ τ. Ζαχ. 19 2/10, Βακιρτζιάν Σωκράτης τ. Στεπα 18 9/10, Βλαχάκη-Κοττάκη Παναγιώτα τ. Ιωαν. 18 7/10, Γκολέμη Κωνσταντίνα τ. Ιωαν. 18 1/10, Ζήκου Ιωάννα τ. Κωνστ. 19 4/10, Ιατράκη Γεωργία τ. Νικολ. 18 1/10, Καραμπέκιου Εμμανουέλλα τ. Σπυρ. 19 5/10, Κουμάκης Απόστολος τ. Σταυρ. 18 1/10, Μοδάτσος Εμμανουήλ τ. Ιωαν. 18 2/10, Μπλαβάκης Εμμανουήλ τ. Δημ. 19 2/10, Νατση Ευαγγελία τ. Κυρ. 19 2/10, Παπαδουράκη Ευαγγελία τ. Εμμ. 18 1/10, Περοδασκαλάκη Αναστασία τ. Δημ. 18 8/10, Προκοπάκη Μαρία τ. Νικολ. 18 3/10, Σοφουλάκη Εύα τ. Γεωργ. 19, Σπληνάκη Χρυσή τ. Πετρ. 19 6/10, Συκιανάκη Στυλιανή τ. Αδαμ. 18 3/10, Σφακιανάκη Καλλιόπη τ. Παυλ. 19 4/10, Ταβλαδωράκης Εμμανουήλ τ. Ιωαν. 18 3/10, Τριανταφυλλάκη Αικατερίνη τ. Ανδρ. 19 6/10, Τριβυζάκη Ελευθερία τ. Αριστ. 18 4/10, Φαλκωνάκης Φίλιππος τ. Ευκλ. 18 7/10, Φιλιππάκης Εμμανουήλ τ. Ευαγγ. 19 4/10, Φουκαράκη Ισμήνη τ. Κωνστ. 18 7/10, Χαλκιαδάκη Χριστίνα τ. Εμμ. 19 2/10, Χριστάκη Μαρίνα τ. Εμμ. 19 6/10.
Τάξη Β’
Βασιλάκης Νικόλαος τ. Μιχ. 18 6/10, Γκιάφη Ολυμπία τ. Γεωργ. 18 2/10, Δημητρουλάκη Ευδοξία τ. Γεωργ. 19, Καλοκαιρινού Ελπίδα τ. Γεωργ. 18 1/10, Κατεχάκη Ειρήνη τ. Μιχ. 18 6/10, Κόπακα Αννα τ. Ιωσήφ 19 1/10, Κουμπαράκης Χρήστος τ. Γεωργ. 19, Κριθινάκη Μαρία τ. Ιωαν. 20, Κωνιου Μαρίνα τ. Μιχ. 19 4/10, Μαγκανά Ελένη τ. Θεμ. 18 3/10, Μπέρκη Σταυρούλα τ. Γεωργ. 18 2/10, Σαρρής Ιωάννης τ. Εμμ. 19 2/10, Χατζηδάκης Ιωάννης τ. Γεωργ. 19 4/10.
Τάξη Γ’
Αλεξάκη Κων/να-Νεφ. τ. Εμμ. 18 4/10, Αναγνωστάκης Παναγιώτης τ. Γεωργ. 18 6/10, Αναστασιάδης Χαράλαμπος τ. Σπυρ. 19 5/10, Αντωνάκης Σοφοκλής τ. Εμμ. 19 2/10, Ανυφαντή Ιωάννα τ. Βασιλ. 19 1/10, Αποστολάκη Τιτίκα-Αικατ. τ. Εμμ. 19 4/10, Βασιλάκη Κωνσταντίνα τ. Γεωργ. 18 2/10, Γωνιανάκης Ιωάννης τ. Γεωργ. 18 3/10, Καζαμιάκη Μαρία τ. Κωνστ. 18 5/10, Καρούτσου Φαίδρα τ. Γεωργ. 18 5/10, Λιαπάκης Μιχαήλ τ. Γεωργ. 18 4/10, Μαγκανάς Γεώργιος τ. Ανδρ. 19 1/10, Μανιουδάκη Αλεξάνδρα τ. Ευαγγ. 19 3/10, Ματαλλιωτάκη Ελένη τ. Εμμ. 19, Παπαδοπούλου Βερονίκη τ. Ηλία 18 9/10, Παπατσαρούχα Δήμητρα τ. Χρηστ. 18 7/10, Παπαχριστόπουλος Χρήστος τ. Ιωαν. 18 2/10, Ποζίδη Φανή τ. Χαρ. 19, Ραμουτσάκη Καλλιόπη τ. Αντων. 19 7/10, Ρυακιωτάκη Σοφία τ. Παντ. 18 2/10, Σακελλάρη Ειρήνη τ. Γεωργ. 18 9/10, Σμπώκος Μάριος τ. Γεωργ. 18 3/10, Σπανουδάκη Μαρία τ. Εμμ. 19 7/10, Σωμαράκη Φωτεινή-Στ. τ. Γεωργ. 18 5/10, Τσαρόση Μαρία τ. Λευτ. 18 9/10, Φοινικιανάκη Εμμανουέλα τ. Μιχ. 18 5/10, Χαλκιαδάκης Θεόφιλος τ. Εμμ. 18 4/10.

ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ
Τάξη Α’
Νικηφόρου Γεωργία τ. Μυρ. 19 5/10, Θαλασσινάκη Μελίνα τ. Ιωαν. 18 9/10
Τάξη Β΄
Σηφάκης Νικόλαος τ. Γεωργ. 18 9/10, Δανιηλίδη Διαμαντη τ. Ιωσηφ 18 2/10, Παπαστεφανάκης Μιχαήλ-Δημ. τ. Εμμ. 18 1/10.
Τάξη Γ’
Σταυρακάκη Ιωάννα τ. Πετρ. 19 7/10, Φιαγκουσάκης Κωνσταντίνος τ. Δημ. 19 5/10, Παπουτσάκης Γεώργιος τ. Εμμ. 19 2/10, Γεωργιάδη Κοραλία τ. Ανδρ. 19 1/10, Σχοιναράκη Αικατερίνη τ. Νικ. 18 5/10.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Τάξη Α’
Βερτουδάκη Ευαγγελία τ. Βασ. 20, Δρακάκη Κορίνα-Κωνσταντίνα τ. Εμμ. 20, Λεβέντη Ελένη-Λήδα τ. Ιωαν. 20, Μαυράκη Λυδία τ. Ηρακλ. 20, Περάκη Λυδία-Ελευθερία τ. Ηλία 20, Ψυχογιού Κωνσταντίνα τ. Νικ. 20, Γανωτάκη Λήδα-Χρυσή τ. Δημ. 19 12/13, Μανδόλα Χρυσή τ. Παναγ. 19 12/13, Σαμαριτάκη Μαρία τ. Γεωργ. 19 12/13, Κυπριωτάκη Γεωργία τ. Ανδρ. 19 11/13, Μαρούση Σοφία τ. Γρηγ. 19 10/13, Μήτρογλου Μαρία τ. Εμμ. 19 10/13, Λουκαδάκη Κωνσταντίνα τ. Αριστ. 19 9/13, Μαργαρίτης Γεώργιος τ. Αντων. 19 8/13, Βενέρη Μαρία τ. Εμμ. 19 7/13, Λοππινέ Τομά Εμμανουέλ Αντρέ τ. Μπενουά Μπερνάρ Πωλ 19 6/13, Πετρόπουλος Δημήτριος τ. Ιωαν. 19 6/13, Τουπής Αλέξιος τ. Γεωργ. 19 6/13, Φλουρή Νίκη τ. Γεωργ. 19 6/13, Αρχοντίδης Θεμιστοκλής τ. Χαρ. 19 5/13, Παπαδάκη Χριστίνα τ. Μιν. 19 5/13, Πατσάκη Ειρήνη τ. Γεωργ. 19 5/13, Πλεξουσάκη Καλλιόπη τ. Δημ. 19 5/13, Φθενός Ελευθέριος τ. Βασ. 19 5/13, Στρατήγη Μαρία-Ειρήνη τ. Σπυρ. 19 4/13, Καβάσαλης Φοίβος-Ιάσων τ. Πετρ. 19 3/13, Δρακάκης Γεώργιος τ. Εμ. 19 2/13, Νικολουδάκης Θεμιστοκλής τ. Ιωαν. 19 2/13, Φωτιάδη Αλίκη τ. Γεωργ. 19 2/13, Αλογδιανάκης Γεώργιος τ. Χαρ. 19, Αναστασάκης Ζαχαρίας τ. Νεκτ. 19, Θαλασσινάκης Αλέξανδρος τ. Εμμ. 19, Λιόντου Ευαγγελία τ. Ηλ. 18 12/13, Πατεδάκης Στέφανος τ. Νικ. 18 10/13, Πλαΐτη Χρυσοβαλάντη τ. Εμμ. 18 10/13, Βελεγράκης Εμμανουήλ τ. Νικ. 18 9/13, Παναγιωτάκη Ευτυχία τ. Γεωργ. 18 9/13, Παπαδόπουλος Σάββας τ. Χαρ. 18 9/13, Αρβανιτάκη Γεωργία-Χρυσούλα τ. Δημ. 18 8/13, Διακαινισάκη Ελένη τ. Κωνστ. 18 8/13, Περάκης Γεώργιος τ. Ιωαν. 18 8/13.
Τάξη Β’
Λυγεράκη Ανδριανή τ. Ιωαν. 20, Λυμπεράτου Ευγενία τ. Ανδρ. 19 12/13, Περάκη Ελισάβετ-Ελσα τ. Ηλία 19 12/13, Γεωργόπουλος Βασίλειος τ. Δημ. 19 11/13, Καραντάνα Αικατερίνη τ. Αποστ. 19 11/13, Κλημαθιανάκης Πολύβιος τ. Γεωργ. 19 9/13, Σπανού Ευδοξία-Μαρία τ. Αναστ. 19 8/13, Κουτσαΐδη Παρασκευή-Κωνσταντίνα τ. Ιωάννη-Θεόδωρου 19 6/13, Ρακιντζάκης Ζαχαρίας τ. Νικ. 19 6/13, Χουρδάκη Βασιλεία τ. Εμμ. 19 6/13, Μιχαηλίδη Κατερίνα-Ντίνα τ. Δημ. 19 5/13, Κιτσοπούλου Παναγιώτα τ. Θεοφ. 19 3/13, Γιανναδάκης Χριστόφορος τ. Γεωργ. 19 2/13, Σημαντηράκη Ισμήνη τ. Εμμ. 19 2/13, Βελγάκης Ιωάννης τ. Μιχ. 19 1/13, Γεωργακίλας Ιωάννης τ. Αλεξ. 19 1/13, Κοκκινομαγουλά Αρετή τ. Γεωργ. 19 1/13, Σκανδαλάκη Σάρα τ. Μιχ. 19 1/13, Δαμιανάκης Αντώνιος τ. Ζαχ. 18 12/13, Γανωτάκη Στεφανία τ. Εμμ. 18 11/13, Μιχαήλ Ιωάννα τ. Μιχ. 18 10/13, Φραγκιουδάκης Κωνσταντίνος τ. Αντ. 18 10/13, Μαθιουδάκη Αμαλία τ. Ανδρ. 18 9/13, Απεραθίτη Μαρία-Ιφιγένεια τ. Ηλ. 18 8/13, Λυρώνης Σταύρος τ. Ιωαν. 18 8/13, Δολαψάκη Μαρία τ. Εμμ. 18 7/13, Πιτσιδιανάκη Ελένη τ. Γεωργ. 18 7/13.
Τάξη Γ’
Αβράμι Κλαρκ τ. Αρμπεν 20, Ακουμιανάκης Ευάγγελος τ. Δημοσθ. 20, Δρακάκη Μαρία τ. Εμμ. 20, Καφαντάρη Αναστασία τ. Γεωργ. 20, Κλημαθιανάκη Μαριάνθη τ. Γεωργ. 19 12/13, Φαλατάκης Ανδρέας τ. Μυρ. 19 11/13, Καραταράκη Μαγδαληνή τ. Γεωργ. 19 10/13, Φραγκιαδάκη Βαλέντια τ. Μιχ. 19 10/13, Δαμιανάκη Κωνσταντίνα-Στυλιανή τ. Ανδρ. 19 9/13, Πειου Παρασκευή τ. Δημ. 19 9/13, Καρτσωνάκη Ιωάννα τ. Εμμ. 19 7/13, Βλαχάκης Νικόλαος τ. Κωνστ. 19 6/13, Δουλγεράκη Χρυσάνθη-Μαρία τ. Εμμ. 19 6/13, Ποτίκα Μαρία τ. Ζαφ. 19 6/13, Κοκκόση Αγγελική τ. Βασ. 19 5/13, Ψυχογυιού Μαρία-Ελένη τ. Νικ. 19 4/13, Πιτσούλη Μαρία τ. Ζαχ. 19 2/13, Στεφανάκη Αικατερίνη τ. Δημ. 19 2/13, Αθανασόπουλος Γεώργιος τ. Ιωαν. 19 1/13, Βαρδάκης Μαρίνος-Σπυρίδων τ. Γεωργ. 19 1/13, Ανδριώτη Αικατερίνη τ. Παναγ. 19, Σαββάκη Γεωργία τ. Φιλιπ. 19, Καρουζάκης Νικόλαος τ. Γεωργ. 18 11/13, Καστρινάκη Νικολέτα τ. Δημ. 18 11/13, Κοκοβάκη Βασιλική τ. Γεωργ. 18 11/13, Μαυρή Ειρήνη-Μαρία τ. Κωνστ. 18 10/13, Μιχαηλίδη Δέσποινα-Ελισάβετ τ. Γεωργ. 18 10/13, Μπαλτζάκη Μαρία-Χρυσή-Ιζαμπέλα τ. Ιωαν. 18 9/13, Σφακιανάκη Αννα τ. Εμμ 18 9/13, Λιανδρογιαννάκης Μιχαήλ τ. Ιωαν. 18 8/13.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ
* Δαλαμπέκη Ελένη τ. Ιωάννη είναι το όνομα της μαθήτριας της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου με βαθμό 20 και όχι Νταλιμπέκη όπως γράφτηκε προχθές
* Ο Ελευθέριος Τσιδεράκης τ. Γεωργίου από την Α’ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου έλαβε 18 18/20 και όχι 18 όπως γράφτηκε
* Η βαθμολογία της αποφοίτου της Α’ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου Ελευθερίας Αγαπάκη είναι 19 12/13.
 http://www.patris.gr/

Οι αριστούχοι των Πανελλαδικών μιλούν στην Π” Πώς άγγιξαν το άριστα, τι στόχους έχουν τώρα

Της Κατερίνας Μυλωνά

Με σύστημα και χωρίς υπερβολές, οι αριστούχοι του νομού έφτασαν μια «ανάσα» από το 20 και είναι σε θέση να διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση στην πρώτη σχολή της επιλογής τους. Ιατρική, Νομική και Πολυτεχνείο κερδίζουν για άλλη μια χρονιά τις προτιμήσεις των αριστούχων, οι οποίοι εξηγούν στην «Π» πώς κατάφεραν και «έσπασαν τα κοντέρ».

«Δούλεψα σκληρά όλη τη χρονιά και όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήμουν ψύχραιμος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων», αναφέρει ο Χαράλαμπος Αναστασιάδης, από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική σε Θεσσαλονίκη ή Ηράκλειο γιατί του αρέσει σαν κλάδος.

Με συστηματικό διάβασμα και αφοσίωση σε αυτό που ήθελε να πετύχει, με αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση, η Καλλιόπη Ραμουτσάκη, από το 1ο Λύκειο κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ υψηλή βαθμολογία. Θέλει να περάσει Νομική Αθηνών γιατί την ενδιαφέρουν οι διεθνείς σχέσεις.

Με πολλή δουλειά και κούραση τα κατάφερε η Μαρία Σπανουδάκη, από το 1ο Λύκειο, η οποία αναγνωρίζει ότι ήταν μια δύσκολη διαδικασία, από την οποία δεν έλειψαν ούτε τα κλάματα. Την ενδιαφέρουν η Ιατρική και η Χημεία, «μου αρέσει να προσφέρω κάτι στον κόσμο και μου αρέσουν οι επιστήμες φυσική και χημεία», αναφέρει.

«Χάρηκα που απέδωσαν οι κόποι μου. Αν είσαι αφοσιωμένος σε κάτι που σε ενδιαφέρει, στο σκοπό σου, δε σε νοιάζει όσο δύσκολα και να περάσεις», λέει η Κωνσταντίνα Ριζωνάκη, από το 2ο Λύκειο, η οποία διεκδικεί μια θέση στην Ιατρική Αθηνών. «Μου αρέσει σαν επιστήμη, με γοητεύει το αντικείμενό της, μου αρέσει η έρευνα και πιστεύω ότι εφόσον σου αρέσει το επάγγελμα που θα ακολουθήσεις πάντα βρίσκεις κάτι», εξηγεί.

«Όχι υπερβολές και πρόγραμμα», λέει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, από το 2ο Λύκειο, ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας. Θέλει να σπουδάσει Πληροφορική στο Πολυτεχνείο, «το μέλλον είναι οι υπολογιστές», αναφέρει και παραδέχεται πως «τον τελευταίο μήνα ζοριστήκαμε λίγο παραπάνω, κατά τα άλλα ισορροπία».

«Κατ’ αρχάς, θέλει αρκετό διάβασμα και πλήρη κατανόηση της ύλης, σύστημα και ψυχραιμία κατά τις εξετάσεις καθώς και πίστη στις δυνατότητες που έχεις», αναφέρει ο Παντελής Καλαϊτζάκης, από το 2ο Λύκειο. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική Αθηνών, «είναι ένα από τα επαγγέλματα που διαρκώς εξελίσσονται, προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο, είναι μια ενδιαφέρουσα επιστήμη», αναφέρει.

Με διάβασμα όλη τη χρονιά χωρίς να περιορίζει εξόδους και να αφήνει κενά, τα κατάφερε η Όλγα Σχινά, από το 2ο Λύκειο. «Με ενδιαφέρει η Φαρμακευτική, έχω μια προτίμηση στα μαθήματα χημεία και βιολογία, θα ήθελα ό, τι κι αν κάνω στο μέλλον να έχει σχέση με αυτά τα μαθήματα», αναφέρει.

«Είναι η προσπάθεια πιο πολύ και το συστηματικό διάβασμα», λέει ο Γιώργος Μαυροκουκουλάκης, από το 2ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να περάσει Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ. Στερήθηκε ορισμένα χόμπι του αλλά όχι τις εξόδους ενώ στο ενεργητικό του έχει και διακρίσεις στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Με διάβασμα και πρόγραμμα, ο Μανώλης Σταράκης, από το 2ο Λύκειο, είναι σε θέση να διεκδικεί την εισαγωγή του στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, «μου αρέσει το επάγγελμα, έχω ακούσει καλές κριτικές και το ΕΜΠ είναι καλό ΑΕΙ», αναφέρει. «Στερήθηκα εξόδους αλλά με μέτρο, δεν είναι ότι δεν έβγαινα καθόλου, περιόρισα βόλτες, σταμάτησα το ποδόσφαιρο στα μισά, τρεις με τέσσερις μήνες ζορίστηκα», αναφέρει.

«Προσπάθησα να έχω ένα σταθερό πρόγραμμα που ανταποκρινόταν στις ανάγκες μου, τους τελευταίους ένα με δυο μήνες έκανα πολύ ιδιαίτερη και κουραστική προσπάθεια», περιγράφει ο Μανώλης Χρυσός, από το 2ο Λύκειο. Θέλει να περάσει στο ΕΜΠ, στα τμήματα Ηλεκτρολόγος ή Μηχανολόγος Μηχανικός, επαγγέλματα που τον ενδιαφέρουν και έχουν προοπτικές.

«Όταν είσαι προσηλωμένος σε κάτι και έχεις σωστή οργάνωση του χρόνου μπορείς να τα καταφέρεις, δε στερήθηκα εξόδους, δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ευφυΐα», αναφέρει ο Ζαχαρίας Καλεντάκης, από το 2ο Λύκειο. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική, ένα επάγγελμα με το οποίο μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία.

«Δεν υπάρχει μυστικό, χρειάζεται διάβασμα και συστηματική μελέτη όλα τα χρόνια, οργάνωση και μεθοδικότητα, δεν πρέπει να πιέζουμε τις καταστάσεις και να κάνουμε ακραία πράγματα και να διαβάζουμε συνέχεια. Έβγαινα, δε στερήθηκα, αυτό αποδίδει καλύτερα από το συνεχές διάβασμα», εξηγεί η Μαρία Οβεζίκ, από το 2ο Λύκειο. Είναι ανάμεσα σε Ιατρική και Φαρμακευτική αφού της αρέσουν οι επιστήμες υγείας, «με συναρπάζουν, έχουν μέλλον, ασχολούνται με τον άνθρωπο και υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλυφθούν», αναφέρει.

Ο Αλέξανδρος Γενετάκης, από το 2ο Λύκειο, είναι ανάμεσα στις σχολές Νομική, Φιλολογία και Ψυχολογία. Ο Αλέξανδρος κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία με «πρόγραμμα και όχι υπερβολές, ξενύχτια και... μπάσκετ, δε στερήθηκα τίποτα, προς το τέλος της χρονιάς λίγο ζορίστηκα», αναφέρει.

Οι σχολές Ιατρικής και Οδοντιατρικής ενδιαφέρουν τη Μαρία Βαβουρανάκη, από το 2ο Λύκειο. «Τα επαγγέλματα αυτά προσφέρουν κύρος και είναι πολύ ενδιαφέροντα», αναφέρει. Όσο αφορά το πώς τα κατάφερε, λέει ότι «με συστηματικό διάβασμα, όχι υπερβολές, δε στερήθηκα πολλά πράγματα, είχα καλές βάσεις, καλούς καθηγητές στο σχολείο και το φροντιστήριο».

«Το βασικότερο είναι το συστηματικό διάβασμα και η προσπάθεια, όπως και αρκετή ψυχραιμία», λέει ο Μιχαήλ Δερμιτζάκης, από το 3ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να σπουδάσει Ιατρική αφού του αρέσει να βοηθάει ανθρώπους.

«Χρειάστηκε αρκετό διάβασμα αλλά πιο πολύ είχα πρόγραμμα», λέει ο Ανδρέας Παπαδογιαννάκης, από το 3ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός, «με ενδιαφέρει ο κλάδος, μπορείς να δεις αυτό που θα κάνεις όταν τελειώσεις, τους κόπους σου να πραγματοποιούνται, τα έργα σου πραγματικότητα», εξηγεί.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, είναι συνάρτηση του διαβάσματος και της τύχης, κυρίως είναι η προσπάθεια που πρέπει να είναι μεγάλη για να μπορέσεις να πετύχεις το στόχο σου. Χρειάστηκε εξαντλητικό διάβασμα και θυσίες, το αποτέλεσμα με δικαιώνει και αυτό έχει σημασία», λέει η Θεοδώρα Κούκα, από το 3ο Λύκειο. Το όνειρό της είναι να σπουδάσει Νομική Αθηνών, που θεωρεί ότι της ανοίγει πόρτες και για άλλους κλάδους, όπως ψυχολογία.

«Μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει, το κάθε παιδί πρέπει να δρα με το δικό του τρόπο και να προσαρμόζει το σύστημα στα δικά του δεδομένα, αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, από το 3ο Λύκειο. Τον ενδιαφέρουν η Νομική και η Φιλολογία. «Δεν είμαι παθιασμένος με κάποια σχολή, πρέπει να σκεφτώ τι να κάνω. Πρέπει να κοιτάξουμε και επαγγελματική αποκατάσταση αλλά αν δεν κάνεις αυτό που σου αρέσει και σε γεμίζει, δε θα καταφέρεις τίποτα», αναφέρει.

«Με πολλή παπαγαλία, με «κάψιμο» του μυαλού μου από τις πολλές ασκήσεις και γνώσεις που δε θα μου χρησιμεύσουν ποτέ στη ζωή μου, με χαμένο χρόνο», τα κατάφερε, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γεώργιος- Ραφαήλ Θεοδωράκης, από το 3ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να περάσει στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ.

«Αν βάλει κάποιο στόχο, έχει πρόγραμμα και προσπαθήσει, πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει ο οποιοσδήποτε», λέει ο Γιάννης Καρπετάκης, από το 3ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και προτιμά την Αθήνα για να είναι μαζί με τον αδελφό του.

«Χρειάζεται να καταβάλλεις πολλή προσπάθεια να έχεις την οικονομική δυνατότητα, να έχεις καθοδήγηση σωστή, να αρχίσεις από νωρίς να συγκεντρώνεσαι σε αυτά που σε ενδιαφέρουν», αναφέρει ο Δημήτρης Αποστολάκης, από το 3ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να περάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

«Είναι θέμα απόφασης πάνω από όλα, από πέρσι είχα πιστέψει ότι είναι δύσκολη χρονιά, το κεφάλι θα είναι κάτω, θα υπάρχουν στερήσεις αλλά θα μας βγει σε καλό και αξίζει τελικά, έτσι αποδείχτηκε», λέει ο Φαίδωνας- Δημήτρης Ζάβρας Σταματάκης, από το 3ο Λύκειο. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική, αφού και οι γονείς του είναι γιατροί.

Με καλό πρόγραμμα και πολλές ώρες διάβασμα τα κατάφερε ο Μιχάλης Παπαδουράκης, από το 3ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να περάσει στη Φαρμακευτική Αθηνών. Προτιμά την Αθήνα γιατί θεωρεί πως έχει ένα καλό Πανεπιστήμιο ενώ προσφέρεται και για φοιτητική ζωή.

«Πρέπει να διαβάζεις συστηματικά και να μην το αφήσεις καθόλου, δε στερήθηκα ιδιαίτερα, ίσως τις εξόδους αλλά μόνο προς το τέλος», αναφέρει η Αριστέα Βολιτάκη, από το 3ο Λύκειο, η οποία θέλει να σπουδάσει Αρχιτεκτονική, μια σχολή που θεωρεί ιδιαίτερα δημιουργική.

Το «μυστικό» της Ελένης Χουλάκη από το 4ο Λύκειο, ήταν το διάβασμα, όχι πάρα πολύ αλλά μεθοδικό και με προσοχή. Την ενδιαφέρουν η Φιλολογία και η Αγγλική Φιλολογία, «μου αρέσει να διδάσκω, θα συναναστρέφομαι με παιδιά και είναι κάτι που μου ταιριάζει, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο επάγγελμα», αναφέρει.

«Πρέπει να αρχίζεις να διαβάζεις από την πρώτη στιγμή, από το καλοκαίρι, όχι να το αφήσεις. Προσωπικά, είχα πρόγραμμα, δεν είναι τραγικά δύσκολο, είχα χρόνο να κάνω κι άλλα, όπως προπονήσεις στο τένις ενώ έβγαινα», λέει ο Αλέξανδρος Μονιάκης, από το 4ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Ιατρική γιατί «πιστεύω ότι είναι μια από τις κορυφαίες επιστήμες, ασχολείται με τον άνθρωπο, το πιο τέλειο δημιούργημα που υπάρχει, έχει προσωπική επαφή με τους αρρώστους. Δε θα μπορούσα να είμαι αποκλεισμένος, να ασχολούμαι με μηχανήματα», αναφέρει. Εξάλλου, και οι δύο του γονείς είναι γιατροί.

«Ήθελε μέθοδο, συστηματικό διάβασμα, χωρίς υπερβολές, δε στερήθηκα, δεν πιέστηκα πολύ, διάβασα αρκετά, κυρίως με μέθοδο, σταθερά και σε καθημερινή βάση», αναφέρει ο Γιώργος Βασιλάκης. Του αρέσουν οι οικονομικές σπουδές, αφού θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του.

Με προσπάθεια και δουλειά αλλά και τη βοήθεια των καθηγητών του και καλή ψυχολογία, τα κατάφερε ο Στέλιος Τσατσάκης, από το 4ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Φαρμακευτική, που έχει καλές προοπτικές, ενώ τον ενδιαφέρει και το τμήμα Μαθηματικών.

«Με λίγο άγχος και με μεθοδική δουλειά», τα κατάφερε η Ελένη Τζάλη, από το 8ο Λύκειο. Προσπάθησε να μην αφήνει κενά ούτε τη φετινή χρονιά αλλά ούτε και τα προηγούμενα χρόνια.

«Δε θέλει κάτι το ιδιαίτερο, ψυχραιμία και να σου αρέσει η κατεύθυνση, τα μαθήματα, διάβαζα αρκετά και δε δυσανασχετούσα, δεν ένιωθα ότι έκανα κάτι βαρετό», λέει η Αντωνία Τζιρίτα Ζαχαράτου, από το 8ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Νομική ή Φιλολογία καθώς θεωρεί είναι ότι ενδιαφέροντες κλάδοι.

«Είχα αρκετή δουλειά και διάβασμα, ειδικά στο τέλος, αρκετές θυσίες, όμως, όλη τη χρονιά δεν μπορώ να πω ότι διάβαζα ιδιαίτερα, χρειάζονται βάσεις από προηγούμενα χρόνια και σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές», λέει ο Μύρων Μαρκάκης, από το 8ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Ιατρική στο Ηράκλειο γιατί τον ενδιαφέρει η έρευνα.

«Αναγκάστηκα να στερηθώ κάποια πράγματα, όπως την πολυήμερη, ήξερα πως αν πήγαινα και δεν περνούσα θα κατηγορούσα τον εαυτό μου. Δε χρειάζονται υπερβολές, δεν έβγαινα κάθε μέρα, δε στερήθηκα τις φίλες μου, το θέμα είναι να μην αγχώνεσαι, βγαίνει σε κακό», λέει η Άρτεμις Μαυρίδη, από το 8ο Λύκειο. Από μικρή ήθελε να γίνει γιατρός, της αρέσει και η έρευνα ενώ σκέφτεται να συνεχίσει την καριέρα της στο εξωτερικό αφού εδώ υπάρχουν ουρές για τις ειδικότητες.

«Θέλει υπομονή και όχι άγχος, δεν αγχώθηκα και δεν κουράστηκα όσο λένε, δεν τρομοκρατήθηκα, δε νομίζω ότι είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, θέλει προσπάθεια και μεθοδικότητα», λέει ο Αριστοτέλης Μελισσουργάκης, από το 11ο Λύκειο. Θέλει να σπουδάσει Οικονομικά στις στρατιωτικές σχολές και θεωρεί πως θα του προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση.

«Θέλει πάρα πολύ προσπάθεια, κυρίως οργανωτικό διάβασμα, χωρίς να σημαίνει ότι ο μαθητής πρέπει να ξενυχτάει ή να αγχώνεται υπερβολικά», λέει η Αγγελική Γλένη, από το 11ο Λύκειο. Θεωρεί ότι πέτυχε στις εξετάσεις γιατί είχε θέσει ένα συγκεκριμένο στόχο και τον κυνήγησε. Την ενδιαφέρει η Ψυχολογία Αθηνών.

Με αρκετό διάβασμα και ενδιαφέρον για τα μαθήματα, τα κατάφερε η Ειρηάννα Ρουσογιαννάκη, από το 11ο Λύκειο, η οποία σκέφτεται να περάσει Φιλολογία ή Νομική ενώ την ενδιαφέρει πολύ η Λογοτεχνία.

«Θέλει κυρίως καλό προγραμματισμό και διάβασμα, όταν έλεγα ότι θα διαβάσω, το έκανα, ήμουν συγκεντρωμένος σε αυτό», λέει ο Αριστοτέλης Χρηστάκης, από το 11ο Λύκειο, ο οποίος θέλει να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ.

Χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα τα κατάφερε η Δέσποινα Κοκοτάκη, από το 11ο Λύκειο, η οποία δεν έκανε θυσίες αλλά είχε συστηματικό διάβασμα. Μία από τις σχολές που την ενδιαφέρουν είναι η Ψυχολογία.

«Χρειάστηκε διάβασμα όλο το χρόνο», λέει η Μαρία Κωστάκη, από το 11ο Λύκειο. Την ενδιαφέρει η Οδοντιατρική και προτιμά να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο λυκειάρχη του σχολείου του αλλά και τους καθηγητές του στέλνει ο Αντώνης Ρογδάκης, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. Ο Αντώνης θέλει να ακολουθήσει τις επιστήμες υγείας

«Είχα οργανωμένο διάβασμα, δε στερήθηκα βόλτες και ελεύθερο χρόνο», λέει η Ειρήνη Σταμπουλή, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, η οποία θέλει να σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, «μου αρέσει η επαφή με τα παιδιά και η εργασία στο χώρο του σχολείου», αναφέρει.

«Διάβαζα πολύ, είχα αρκετό άγχος και πιέστηκα αρκετά, αφιέρωσα πολύτιμο χρόνο εκεί και όχι σε ασχολίες που δε θα μου προσέφεραν το ίδιο αποτέλεσμα», λέει ο Γιώργος Σφακιανάκης, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. Τον ενδιαφέρουν τα τμήματα Νομικής και Φιλολογίας, το πρώτο γιατί θέλει να ασχοληθεί με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δεύτερο γιατί του αρέσει η επαφή με τα παιδιά.

«Με πολύ διάβασμα και πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον για αυτό που μάθαινα», τα κατάφερε η Νίκη Τρούλη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. «Όταν έχεις πρόγραμμα δε στερείσαι τίποτα», αναφέρει. Θέλει να σπουδάσει στη Φιλοσοφική σχολή στη Θεσσαλονίκη γιατί της αρέσουν τα μαθήματα που διδάσκονται αλλά και το επάγγελμα της καθηγήτριας.

«Με πρόγραμμα και με συστηματικό διάβασμα αλλά και τη βοήθεια όλων γύρω μου», τα κατάφερε η Μερκουρία Τσαλίχη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. Θέλει να σπουδάσει Νομική, κάτι που την ενδιέφερε από μικρή ηλικία.

«Προσπάθησα πάρα πολύ, δούλεψα και είχα ένα στόχο, διάβαζα όσο πιο πολύ μπορούσα για να τον πετύχω, δε θέλει πασάλειμμα και παπαγάλισμα, πρώτα να καταλαβαίνεις και μετά τα μαθαίνεις», λέει ο Κωνσταντίνος Φιαγκουσάκης, από το Λύκειο Μελεσών. Θέλει να περάσει στη στρατιωτική ιατρική που θα του προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση.

Με πολύ διάβασμα και αρκετές στερήσεις, τα κατάφερε η Ιωάννα Σταυρακάκη, από το Λύκειο Μελεσών. Το όνειρό της από μικρή ήταν να σπουδάσει Ιατρική στο Ηράκλειο.

«Χρειάζεται δουλειά, δε στερήθηκα πολλά, βέβαια, είχα περιορισμένο ελεύθερο χρόνο αλλά και οργανωμένο διάβασμα όλα τα χρόνια», λέει η Αιμιλία Νικολακάκη, από το Λύκειο Μοιρών. Την ενδιαφέρουν οι επιστήμες υγείας.

«Για να πετύχεις στις εξετάσεις πρέπει να μην κυριεύεσαι από το άγχος την ώρα που γράφεις», τονίζει ο Βασίλης Καλογεράκης, από το Λύκειο Γαζίου. Τον ενδιαφέρει να σπουδάσει Χρηματοοικονομική Αθήνας καθώς του αρέσει να ασχολείται με αριθμούς και είναι μια επιστήμη που συνδυάζει και στοιχεία από άλλες.

«Είναι μια προσπάθεια χρόνων, πρέπει να κρατάς ένα επίπεδο και να διαβάζεις αρκετά χρόνια, ήθελε ένα πρόγραμμα χωρίς να ξενυχτάω καθημερινά ενώ ήταν σημαντική η βοήθεια των καθηγητών και του σχολείου, βοήθησαν και χαλάρωναν, έδιναν κουράγιο οι βόλτες με τους φίλους», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαδημητράκης, από το Πειραματικό. Θέλει να σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός αφού του αρέσουν τα μαθηματικά και η φυσική και θέλει να ασχοληθεί με τα αυτοκίνητα.

«Χρειάζεται διάβασμα, προσπάθεια, χωρίς υπερβολές, χρειάζεται και η ξεκούραση», λέει ο Στέλιος Βαγιός, από το Παγκρήτιο. Τον ενδιαφέρει η Ιατρική, θα ακολουθήσει τα χνάρια και 
και των δύο γονιών του.
http://www.patris.g

Οδυσσέας Ελύτης: επιστροφή στο γενέθλιο τόπο

Ο Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) «επιστρέφει» στο γενέθλιο τόπο του, στο Ηράκλειο Κρήτης. Το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της Μαρίας Βρανά έμελλε να πάρει διαζύγιο από τις επιχειρήσεις του πατέρα του και, υπό την προστασία της μητέρας του, να ακολουθήσει την κλίση του, την ποίηση.
Οι εκδηλώσεις μνήμης είναι για ένα δικό τους άνθρωπο. Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών τιμούν τον ποιητή, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν αυτές τις μέρες και θα κρατήσουν όλο το χρόνο.
Πρώτη και πολύ ενδιαφέρουσα, η έκθεση «Οδυσσέας Ελύτης: Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο». Εγκαινιάζεται την Τετάρτη, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με ό,τι μπορεί να φανταστεί ο λάτρης του ελυτικού ποιητικού λόγου: χειρόγραφα, σχέδια, κολάζ και φωτογραφίες. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για έντεκα μήνες, δηλαδή για ολόκληρη τη σχολική χρονιά 2011-2012. Θα προσφέρονται δωρεάν ειδικά προγράμματα στους μαθητές. Την ημέρα των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Δημήτρη Καλοκύρη «'Ή με χρώμα ή χωρίς», συλλογή δοκιμίων αφιερωμένων στον Οδυσσέα Ελύτη, μια έκδοση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Το προφίλ του Οδυσσέα Ελύτη θα αναδειχθεί μέσα από την αλληλογραφία και την εκδοτική του συνεργασία με τον ποιητή Δημήτρη Καλοκύρη. Η Ελένη Καλοκύρη θα ζουμάρει στην εικαστική πλευρά του νομπελίστα δημιουργού με δικά της πρωτότυπα έργα, αλλά και με εικονογραφήσεις που συνέθεσαν μαζί με τον Ελύτη. Η ρυθμολογία της έκθεσης λειτουργεί με διττό τρόπο: καταγράφει τη βιογραφία και την εργογραφία του ποιητή, ενώ παράλληλα περιγράφει σταθμούς από τους οποίους πέρασαν τα έργα του (ποιητικά, δοκιμιακά και μεταφραστικά), από το εργαστήρι του ποιητή προς το τυπογραφείο της έκδοσής τους. Κορύφωση αυτής της διαδρομής είναι η «Αποκάλυψη» του Ιωάννη.
Τον Νοέμβριο, το μήνα γέννησης του ποιητή (2 Νοεμβρίου), θα γίνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Επιρροές στον Ελύτη». Θα πλαισιωθεί από φωτογραφική έκθεση, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας: ο Οδυσσέας Ελύτης σε φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του, με τη φωτογραφική μηχανή του φίλου του νεοελληνιστή Μάριο Βίτι, ο οποίος θα είναι παρών στο συνέδριο. Επίσης, έχει προγραμματιστεί να δοθεί συναυλία του Γιώργου Κουρουπού, στις 12 Νοεμβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης οι εκδηλώσεις για το έτος Ελύτη

Εκθεση αποτυπώνει τη σχέση του ποιητή με τη θάλασσα, τον στίχο, την εικόνα
Από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης οι εκδηλώσεις για το έτος Ελύτη
Ψηφιακές εικόνες έργων που έχουν εικονογραφήσει εκδόσεις κειμένων του Ελύτη, πρωτότυπα κολάζ, χειρόγραφα, δακτυλόγραφες οδηγίες, πρώτες εκδόσεις αλλά και απεικόνιση του Φανταστικού Μουσείου του Ελύτη θα δει ο επισκέπτης της έκθεσης «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο.

2Share
εκτύπωση 


5  φωτογραφίες
Αθήνα

«Μαθητής γυμνασίου ακόμα, εντελώς πελαγωμένος ανάμεσα στα ροκ και στα βυζαντινά, αιφνιδιάστηκα από το "Αξιον Εστί" του Μίκη Θεοδωράκη που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Το αποστήθισα. Ηταν η πρώτη φορά που άκουγα ποιητικό λόγο όντως συναρπαστικό», θυμάται ο συγγραφέας, εκδότης και επιμελητής εκδόσεων Δημήτρης Καλοκύρης. Ψάχνει στα βιβλιοπωλεία τα έργα του Οδυσσέα Ελύτη και τα «ξεσκονίζει». Λίγες εβδομάδες αργότερα του στέλνει την πρώτη επιστολή. Εκείνος είναι 17 ετών, ο ποιητής 54. Ετσι αρχίζει μια επικοινωνία και συνεργασία με τον μεγάλο λυρικό που διήρκεσε ως το τέλος της ζωής του.
Ντοκουμέντα αυτής της τριαντάχρονης επαφής παρουσιάζονται στην έκθεση «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Είναι ο φόρος τιμής της γενέτειρας πόλης στον ποιητή με αφορμή τα εκατόχρονα από τη γέννησή του. Χειρόγραφα, σχέδια, κολάζ και φωτογραφίες με ιδιόχειρες λεζάντες, δακτυλόγραφα σημειώματα, δοκίμια κειμένων του Ελύτη με χειρόγραφες διορθώσεις και σχόλια του ιδίου, επιστολές, πρώτες εκδόσεις, αλλά και άφθονο εικαστικό υλικό του Δημήτρη και της Ελένης Καλοκύρη από τη συνεργασία τους με τον ποιητή παρουσιάζονται τώρα στο κοινό.

Η έκθεση αναπτύσσεται στις δύο αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων στον πρώτο όροφο της νέας πτέρυγας του Μουσείου. Φωτογραφίες από το εργοστάσιο «Αθηνά» όπου στεγαζόταν η σαπωνοποιία του πατρός Αλεπουδέλλη, διαφημιστικές καταχωρίσεις της εποχής, εμπορικά παραστατικά αλλά και δύο αυθεντικές πλάκες σαπούνι με το λογότυπο της επιχείρησης αφηγούνται την ιστορία της οικογένειας του ποιητή και τη σχέση του με την πόλη στο πρελούδιο της έκθεσης. Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλλης γεννιέται στο Ηράκλειο το 1911 και φεύγει από την πόλη σε ηλικία δύο ετών.

Γεγονότα της ζωής του, σταθμοί της ποιητικής του πορείας, η διαδρομή προς το Νομπέλ και τη διεθνή αναγνώριση παρουσιάζονται σε εργοβιογραφικό χρονολόγιο, στα ελληνικά και στα αγγλικά, που ξετυλίγεται σαν μοντέρνο ειλητάριο στους τοίχους της μικρής αίθουσας. Στο κάτω μέρος του, σε παράλληλη ζώνη, αναδεικνύονται σημαντικά πολιτικά και καλλιτεχνικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Ενα από τα διάσημα δέντρα του Ελύτη, το «Φωτόδεντρο» δεσπόζει στον χώρο σε φωτοσχέδιο του φλωρινιώτη καλλιτέχνη Ξάνθιππου Βύσσιου. Σε προθήκη αυθεντικά τέλεξ του Πρακτορείου Ρόιτερ αναγγέλλουν τη βράβευση του Ελύτη με το Νομπέλ το 1979. Στην ίδια προθήκη, ο λόγος που εκφώνησε ο Ελύτης στα επιδόρπια του Νομπέλ, πρώτες εκδόσεις, προσχέδιο της «Ιδιωτικής Οδού», το τεύχος 5-6 των «Νέων Γραμμάτων» όπου δημοσίευσε τα πρώτα του κείμενα, το αφιέρωμα του Καλοκύρη και του Δ. Τ. Αναλι στον Ελύτη στο γαλλικό περιοδικό «Les Νouvelles Litteraires» με αφορμή το Νομπέλ.
Στην απέναντι αίθουσα, βαμμένη στο μπλε του κοβαλτίου, η σχέση του Ελύτη με το βιβλίο ως υλικό αντικείμενο αποτυπώνεται στην πορεία εκδόσεών του από το χειρόγραφο προς το δοκίμιο και το τυπωμένο βιβλίο. Σχολαστικός, αυστηρός, απαιτητικός, ξέρει καλά τι θέλει από τον επιμελητή του. Δακτυλόγραφο σημείωμα με έντεκα οδηγίες στέλνει στον Καλοκύρη τον Ιούνιο του 1973 για την εκτύπωση 111 αντιτύπων εκτός εμπορίου του «Villa Natacha»: Κατευθύνσεις για το εξώφυλλο, τα τυπογραφικά στοιχεία, τα χρώματα, το χαρτί, τον αριθμό αντιτύπων συνοδεύονται από περιοδικά του Τεριάντ με υποδείξεις για τα χρώματα και την επισήμανση «Εάν δεις ότι δεν γίνεται ωραίο, ειδοποίησέ με εγκαίρως».

Το τελικό δακτυλόγραφο του ποιήματος «Θάνατος και ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» για το περιοδικό «Τραμ» που εξέδιδε στη Θεσσαλονίκη ο Καλοκύρης, χειρόγραφο της «Ποδηλάτισσας» μαζί με τη δακτυλόγραφη παραχώρηση άδειας έκδοσης, τις προμακέτες και την τελική έκδοση, το δακτυλόγραφο δοκίμιο «Η μέθοδος του άρα» για το αφιέρωμα στο περιοδικό «Χάρτης» του Καλοκύρη το 1976, υλικό από τις εκδόσεις του «Ημερολογίου ενός αθέατου Απριλίου», «Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο», «Ιψ ο τυπογράφος» προστατεύνται στις γυάλινες προθήκες της αίθουσας ενώ σε ένα βαθυκόκκινο ζωνάρι τρέχουν περιμετρικά στίχοι από τη «Μικρή πράσινη θάλασσα».

Στον νότιο τοίχο της αίθουσας η θάλασσα του Ηρακλείου απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο, από λήψη εξωτερικής κάμερας, και ακριβώς απέναντι, στον βόρειο τοίχο, προβάλλονται σε συγχρονισμένη προβολή έργα των Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Νταλί, Ντε Κίρικο, Ρόθκο και άλλων καλλιτεχνών που απαρτίζουν το «Φανταστικό Μουσείο» του «Εν λευκώ» μαζί με σύμβολα του Ελύτη από το «Σηματολόγιο».

Στον χώρο ελαιογραφία της Ελένης Καλοκύρη αναπαριστά το δεύτερο διάσημο δέντρο του Ελύτη, την τρελή ροδιά. Εικόνες μας τυλίγουν από παντού: ψηφιακές εικόνες της Ελένης Καλοκύρη από τη συλλογή «Επτά μέρες από την αιωνιότητα» βασισμένη στο ποίημα του Ελύτη και ψηφιακοί πίνακες φιλοτεχνημένοι για την έκδοση της «Ποδηλάτισσας» κρέμονται από την οροφή.

Στη μικρή κόχγη που ενώνει τις δύο αίθουσες φιλοξενείται υλικό από την έκδοση της «Αποκάλυψης» του Ιωάννη σε μετάφραση Ελύτη: εννέα πρωτότυπες υδατογραφίες του ποιητή που δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκδοση, ένα άγνωστο κολάζ του ιδίου, το πλήρες δακτυλόγραφο της μετάφρασης με ιδιόχειρες διορθώσεις του ποιητή, φωτογραφίες του στην Πάτμο. Ο φιλοπερίεργος επισκέπτης μπορεί να ξεφυλλίσει εικονικά το δακτυλόγραφο στην οθόνη αφής που βρίσκεται στο κέντρο της κόγχης... στην αγκαλιά της τοιχογραφίας του 13ουαιώνα με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Η έκθεση εγκαινιάζεται απόψε, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο (Σοφοκλή Βενιζέλου 27 και Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7), στις 7.00 μ.μ. Θα διαρκέσει ως τις 2 Ιουνίου του 2010.
http://www.tovima.gr

28 Ιουνίου 2011

100 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ























































Forum Μεταπτυχιακού


100 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ




Κατάταξη
Όνομα Πανεπιστημίου
Χώρα
1
USA
2
USA
3
USA
4
USA
5
USA
6
USA
7
USA
8
USA
9
USA
10
USA
11
USA
12
USA
13
USA
14
USA
15
USA
16
USA
17
USA
18
UK
19
USA
20
USA
21
USA
22
USA
23
UK
24
USA
25
USA
26
UK
27
USA
28
USA
29
USA
30
USA
31
USA
32
USA
33
USA
34
Canada
35
USA
36
USA
37
USA
38
USA
39
USA
40
USA
41
USA
42
USA
43
USA
44
Israel
45
USA
46
USA
47
USA
48
USA
49
USA
50
USA
51
Australia
52
USA
53
USA
54
USA
55
USA
56
China-hk
57
Canada
58
Canada
59
USA
60
USA
61
USA
62
Netherlands
63
USA
64
USA
65
USA
66
UK
67
USA
68
USA
69
USA
70
USA
71
UK
72
USA
73
USA
74
Canada
75
USA
76
UK
77
Netherlands
78
Netherlands
79
USA
80
USA
81
USA
82
UK
83
Singapore
84
USA
85
Canada
86
USA
87
USA
88
Israel
89
UK
90
USA
91
USA
92
Denmark
93
UK
94
UK
95
USA
96
USA
97
Belgium
98
Netherlands
99
USA
100
USA