Χωρίς εισιτήριο, µε συνοδεία µουσικής, ξεναγήσεις, µπαζάρ και εκπτώσεις γιορτάζεται σήµερα η Διεθνής Ηµέρα Μουσείων, σε πολλές περιπτώσεις έως τα µεσάνυχτα
Δεν πρόλαβαν να σβήσουν τα φώτα από την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, που γιορτάστηκε το Σάββατο, και σήµερα ξηµέρωσε η Διεθνής Ηµέρα Μουσείων. Και µπορεί τα ελληνικά µουσεία να µην έχουν πολλούς λόγους να γιορτάζουν – δεν είναι λίγα εκείνα που υπολειτουργούν διότι δεν διαθέτουν φυλακτικό προσωπικό, ενώ η πτώση της επισκεψιµότητάς τους σε ορισµένες περιπτώσεις φτάνει έως και το 30% –, ωστόσο δεν το βάζουν κάτω. Ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους για τον σηµερινό εορτασµό, µας υποδέχονται µε ελεύθερη είσοδο, ετοιµάζουν εκδηλώσεις για να µας καλωσορίσουν και, παρά το γεγονός ότι γιορτάζουν την «ηµέρα», πολλά είναι εκείνα που θα ξενυχτήσουν κάτω από το ολόγιοµο φεγγάρι.
Ανοιχτό έως τα µεσάνυχτα εκτάκτως απόψε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15), ενώ από τις 20.30 στο προαύλιο η Συµφωνική Ορχήστρα του Δήµου Αθηναίων υπό τον Ε. Καλκάνη και η Μεικτή Χορωδία του Δήµου υπό τον Στ. Μπερή θα ερµηνεύσουν έργα των Μπετόβεν, Μουσόργκσκι και Μποροντίν. Μία µόλις ανάσα από τη «δύσκολη» οδό Τοσίτσα, µοιάζει µε όαση το αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44), όπου απόψε στις 19.00 η χορωδία της ΕΡΤ θα ερµηνεύσει τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι υπό τον Δηµήτρη Μπουζάνη.
Τζαζ ρυθµούς θα απολαύσουν όσοι σπεύσουνστο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) από το κουαρτέτο της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τους παραγωγούς του Kosmos, από τις 21.00,
ενώ οι εκθέσεις του µουσείου θα είναι ανοιχτές έως τις 20.00 και στο πωλητήριο οι εκπτώσεις θα κυµαίνονται από 10% έως 50%. Αν πάλι οι µουσικές προτιµήσεις σας είναι πιο παραδοσιακές, ένα ταξίδι στη µουσική της Κωνσταντινούπολης, της Ιωνίας, του Αιγαίου και της Κύπρου σάς περιµένει από τις 20.00 στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3).
Κεντρική εκδήλωση τωνεορτασµών που έχουν ως θέµα τα µουσεία και τη µνήµη θα γίνει στις 19.30 στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισµού «Φιλιώ Χαϊδεµένου» (Δεκελείας και Ατταλείας, Ν. Φιλαδέλφεια) µε την συµµετοχή του υπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού, Παύλου Γερουλάνου. Πιο επίκαιρο από ποτέ, το χρήµα δεν θα µπορούσε να λείπει από τη γιορτή των µουσείων. Γι’ αυτό και το νεοσύστατο Μουσείο της Τραπέζης Ελλάδος (Αµερικής 3) θα είναι ανοιχτό για να µας αποκαλύψει τη σχέση της Ακρόπολης µε το χρήµα, αλλά και να µας µυήσει στη σύχρονη νοµισµατική ιστορία της Ελλάδας µέσα από ξεναγήσεις στις 11.00 και στις 17.00. Το δε γειτονικό Νοµισµατικό Μουσείο (Πανεπιστηµίου 12) στις 12.00 παρουσιάζει τα αρχαιολογικά ταξίδια του ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών, Ερρίκου Σλίµαν, µέσα από την αποτύπωσή τους στην κατοικία του, που σήµερα στεγάζει το µουσείο.
Ώς τα µεσάνυχτα θα υποδέχεται τους επισκέπτες και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Β. Γεωργίου 17-19 και Ρηγίλλης) µε οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα στο αίθριο και το περιστύλιο, ενώ µπαζάρ µε 50% έκπτωση θα λειτουργεί στο πωλητήριο. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαµπράκη-Πλάκα, δε, θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση-αφιέρωµα στον Γιάννη Μόραλη στις 19.00, ενώ η Πινακοθήκη (Βασ. Κωνσταντίνου 50) θα µείνει ανοιχτή έως τις 21.00.
link
Το πλήρες πρόγραµµα του εορτασµού στην ιστοσελίδα http://assets.
tanea.grhttp://assets.tanea.gr/files/ mm.pdf
«Πιτζάµα πάρτι» στη Θεσσαλονίκη
Στις… σκιές των αγαλµάτων θα κοιµηθούν 50 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από τη Θεσσαλονίκη προκειµένου να δηµιουργήσουν τις δικές τους µνήµες µουσείων και πολιτισµού. Το πρόγραµµα «Διανυκτέρευση στο µουσείο» υλοποιεί η Αντιδηµαρχία Πολιτισµού, Παιδείας και Νεολαίας σε συνεργασία µε το Αρχαιολογικό και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα το βράδυ της ερχόµενης Παρασκευής (20 Μαΐου), συµµετέχοντας µε τον δικό της τρόπο στη Διεθνή Μέρα Μουσείων. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο 30 συνολικάπαιδιά (ηλικίας 6-12 ετών) και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα 20 παιδιά (ηλικίας 9-12 ετών), οι γονείς των οποίων θα έχουν φροντίσει να τα εφοδιάσουν µε υπνόσακο, µαξιλάρια, φακό, παντόφλες και ζεστά ρούχα. Τα παιδιά θα περάσουν περισσότερες από 12 ώρες συµµετέχοντας σε εκπαιδευτικάπρογράµµατα και δηµιουργώντας µνήµες πολιτισµού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου