Διπλές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενδοσχολικές και εισαγωγικές μαζί, απευθείας εισαγωγή σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, διπλό Μηχανογραφικό (ένα για τα τμήματα χαμηλής ζήτησης και ένα κανονικό), εισαγωγικές σε τρία-πέντε μαθήματα και προσδιορισμό μαθημάτων και συντελεστών βαρύτητας από τα πανεπιστήμια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση για το νέο Εξεταστικό.
Βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα εξετάζονται σε όλα τους τα σχολικά μαθήματα με κοινά θέματα για το απολυτήριο (ενδοσχολικές) και - ταυτόχρονα, αλλά με άλλη ομάδα θεμάτων - σε τρία έως πέντε μαθήματα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Μάλιστα, θα μπορούν να γίνονται περισσότερες από μία εξετάσεις εισαγωγής τον χρόνο, αν το κρίνει σκόπιμο ο νέος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα συσταθεί.
Την πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής για το Νέο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσίασε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στη Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία.
Μέλη της Επιτροπής που την επεξεργάστηκε ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Β. Κουλαϊδής, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Αλ. Δημαράς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ι. Καζάζης, αλλά επίσης ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, που είχε καταθέσει παλιότερη πρόταση για το Εξεταστικό (πολλά σημεία της οποίας υιοθετήθηκαν), και η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου (επί ΝΔ) Νίκη Γκοτσοπούλου.
Οι δύο τελευταίοι συμμετείχαν με πρωτοβουλία της Αννας Διαμαντοπούλου, προκειμένου να αποδειχθεί εμπράκτως η επιθυμία της για συναίνεση, ώστε να μη γίνονται συχνές αλλαγές στην παιδεία που αναστατώνουν τις οικογένειες. Η πρόταση θα συζητηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα στη Διακομματική Επιτροπή προκειμένου να εξειδικευθεί και κατόπιν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.
Αναλυτικά οι έξι βασικές αλλαγές στο νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια:
Δημιουργείται Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, που θα αναλάβει συνολικά τη ρύθμιση όλων των σχετικών με τις εξετάσεις θεμάτων. Ανάμεσα στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγονται:
n Ο προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης που είναι μόνο θεματικός (π.χ. μηχανική στερεού σώματος, οπτική κ.τ.λ.) και όχι προσδιορισμός σελίδων.
n Ανάπτυξη τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης (σταθμισμένης) δυσκολίας.
n Ανάδειξη επιλεγμένων βαθμολογητών που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται διαρκώς.
n Η διοργάνωση των εξετάσεων (θέματα, επιτηρήσεις, διάρκεια, διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης κ.λπ.).
n Η δυνατότητα οι εξετάσεις να επαναλαμβάνονται, υπό κάποιες προϋποθέσεις, εντός του έτους (πέραν της πάγιας ετήσιας διεξαγωγής τους) είναι ζήτημα που θα εξεταστεί από τον Οργανισμό Εξετάσεων.
Στο τέλος της Γ' Λυκείου οι μαθητές δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Η τελική γραπτή εξέταση ανά μάθημα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων. Η επίδοση των μαθητών στην πρώτη ομάδα καθορίζει τον βαθμό που λαμβάνεται υπόψη για την απόκτηση του Απολυτηρίου Λυκείου στο συγκεκριμένο μάθημα, ενώ η επίδοση στη δεύτερη ομάδα καθορίζει την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις διεξάγονται σε όλα τα μαθήματα της Γ' Λυκείου με μόνες εξαιρέσεις το σχέδιο έρευνας (project) και τη Φυσική Αγωγή, που αξιολογούνται μόνο ενδοσχολικά. Ολοι οι μαθητές της Γ' Λυκείου υποχρεούνται να προσέλθουν στην εξέταση της πρώτης ομάδας θεμάτων για να λάβουν το Απολυτήριο Λυκείου. Στην εξέταση της δεύτερης ομάδας θεμάτων προχωρούν μόνον οι μαθητές που επιθυμούν εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο. Οι μαθητές αυτοί επιλέγουν σε ποια μαθήματα θα δώσουν εξετάσεις στη δεύτερη ομάδα θεμάτων, με βάση την επιθυμία τους να εισαχθούν σε συγκεκριμένα τμήματα.
Τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ δημοσιοποιούν τα κριτήρια που έχουν υιοθετήσει (π.χ. ποια μαθήματα και με ποιους συντελεστές βαρύτητας σε ένα έκαστο) για την εισαγωγή φοιτητών σε αυτά. Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα είναι από 3 έως 5. Η ελληνική γλώσσα είναι υποχρεωτικά ένα από αυτά.
Οι μαθητές μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε τμήματα, όπου συγκεντρώνεται ζήτηση χαμηλότερη από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Σε αυτή την περίπτωση τα εν λόγω τμήματα μπορούν να θέτουν ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής, που σχετίζονται μόνο με την επίδοση των μαθητών στο λύκειο. Τον Φεβρουάριο οι μαθητές υποβάλλουν ένα πρώτο Μηχανογραφικό Δελτίο, με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα τμήματα χαμηλής ζήτησης στα οποία οι μαθητές που τα δήλωσαν μπορούν να εισαχθούν χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Μετά τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων τον Ιούνιο, οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτές υποβάλλουν νέο, οριστικό αυτή τη φορά Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους.
Οι μαθητές μπορούν να εξεταστούν σε όσα μαθήματα επιθυμούν από το ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών που παρακολουθούν ώστε να διευρύνουν το φάσμα των επιλογών τους σε τμήματα.
Οι τελικές εξετάσεις στις Α', Β' και Γ' Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά με θέματα που τίθενται σε εθνικό επίπεδο. Στα γραπτά καλύπτονται τα ονόματα των μαθητών. Ο βαθμός της κάθε τάξης αντίστοιχα προκύπτει ως ο μέσος όρος της προφορικής και της τελικής γραπτής επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. Ο βαθμός του απολυτηρίου δύναται να προσμετράται για την εισαγωγή των μαθητών σε ποσοστό που αποφασίζει ο Εθνικός Οργανισμός.
πηγή: http://www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου