18 Σεπτεμβρίου 2011

Τριανταφυλλο του χειμωνα


Τριαντάφυλλο του χειμώνα
Το Winter Rose - Jennifer Donnelly

Το “Τριαντάφυλλο του χειμώνα” αποτελεί το δεύτερο μέρος της επιτυχημένης τριλογίας της Jennifer Donnelly. Στο βιβλίο αυτό η Φιόνα και ο Τζο δεν ήταν οι κύριοι χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα ρομαντικό έπος που περιγράφει τις δυο όψεις του Λονδίνου στις αρχές του 20ου αι. Κεντρική ηρωίδα η ΄Ιντια Selwyn-Jones που είναι παθιασμένη με ένα πράγμα: την ιατρική. Η ΄Ιντια γύρισε την πλάτη της σε πλούσιους, ανώτερης τάξης στην οποία ανήκε και η ίδια. ΄Ονειρό της ήταν η δημιουργία μιας κλινικής για τους φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους του Ανατολικού Λονδίνου. Αρωγοί  στην προσπάθεια της στάθηκαν ο Wish, ο  ξάδελφός της, η Ella η νοσοκόμα, και ο  Σιντ Malone. Η ΄Ιντια κινούμενη από αγάπη, σεβασμό και ανιδιοτέλεια για το δοκιμαζόμενο ασθενή της προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες της στους κατατρεγμένους πολίτες του Ανατολικού Λονδίνου.  Η ίδια πρόσφατα αποφοίτησε από την ιατρική σχολή και  κάνει την πρακτική της στο Whitechapel με τη βοήθεια της επιρροής του μνηστήρα της του Freddie Lytton, ενός Φιλελεύθερου και υπερβολικά φιλόδοξου βουλευτή, ο οποίος έχει καταστραφεί οικονομικά και αποβλέπει στην τεράστια περιουσία της Ίντια και εργάζεται για να κλείσει τα κρησφύγετα του οπίου της περιοχής που καταστρέφουν το σώμα και την ψυχή.
Η ηρωίδα μια ισχυρογνώμων νεαρή γυναίκα αψηφά τους αριστοκρατικες  γονείς της για να γίνει γιατρός. Είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για να κάνει τη διαφορά στις ζωές των φτωχών του Λονδίνου. Στη συνέχεια, όμως συναντά Σιντ Malone (τον Τσαρλι Φίνεγκαν του πρώτου βιβλίου τον αδερφό της Φιόνα), έναν ελκυστικό αλλά περιβόητο γκάνγκστερ. Αρχικά, η ΄Ιντια αντιμετωπίζει τον Σιντ ως αιτία όλων των προβλημάτων του  Ανατολικού  Λονδίνου. Είναι ένας γκάνγκστερ, που ασχολείται με τα ναρκωτικά και την πορνεία. Καθώς περνά περισσότερο χρόνο μαζί του, ανακαλύπτει ότι είναι ένας γκάνγκστερ άτυχο θύμα των περιστάσεων με  καρδιά χρυσού. Όμως, παρά τις αντιξοότητες, η ΄Ιντια και ο Σιντ ερωτεύονται. ΄Εχουν αγεφύρωτες διαφορές αλλά και ένα κοινό είναι και οι δύο τραυματισμένες ψυχές.
Οι βασικοί ήρωες του Tea Rose, και κυρίως η Fiona και ο Joe, εμφανίζονται ως ήσσονος σημασίας χαρακτήρες στο Winter Rose, και ο  Σιντ Malone, που ως αναγνώστες του Tea Rose θα θυμάστε, χάνεται ο αδελφός της Fiona Finnegan. Το πραγματικό του  όνομα είναι Charlie Finnegan, αλλά  χωρίστηκε από την οικογένειά του όταν δολοφονήθηκε η μητέρα του  και επέζησε στους σκληρούς δρόμους του ανατολικού Λονδίνου με το να γίνει εγκληματίας και να ζει στον κόσμο της παρανομίας.
            Οι μηχανορραφίες του Φρέντυ θα ματαιώσουν τα σχέδια φυγής του νεαρού ζευγαριού και θα οδηγήσουν της έγκυο ΄Ιντια σε μια πράξη απελπισίας να παντρευτεί τον μέχρι πρότινος μνηστήρα της για να μπορέσει να φέρει στον κόσμο το παιδί του Σίντ χωρίς να δεχτεί αυτό τον κοινωνικό ρατσισμό. Ο Σιντ θεωρείται από όλους νεκρός και η ΄Ιντια εγκαταλείπει το όνειρό της την ιατρική προκειμένου να δεχτεί τους όρους του αδίστακτου Φρέντυ.
Το βιβλίο αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία προς το τέλος καθώς η ιστορία και η πλοκή εκτυλίσσονται στην Αφρική. Εκεί συμβαίνουν αλλεπάλληλες ανατροπές που κόβουν την ανάσα του αναγνώστη. Το ζευγάρι στο τέλος του βιβλίου θα βρεθεί μαζί  και μαζί με την κόρη τους πλέον θα ζήσουν ως οικογένεια.
Η λυρική γραφή της Ντόνελι  είναι εμφανής καθώς και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της  να  πλάθει πραγματικούς/ανθρώπινους χαρακτήρες με πάθη και αδυναμίες.


Το “Τριαντάφυλλο του χειμώνα” είναι μια συγκλονιστική  ιστορία αγάπης που δε μένει όμως μόνο εκεί αλλά μέσα από αλλεπάλληλες αντιθέσεις ανάμεσα στο καλό και στο κακό στον πλούτο και στη φτώχεια στην αισιοδοξία και στην απαισιοδοξία στη ζωή και στο θάνατο χαρίζει στον αναγνώστη πλούσιες εμπειρίες και διδάγματα ζωής.

Βέρα Δακανάλη



 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο review Βέρα!! Έχω διαβάσει το βιβλίο, πριν πολύ καιρό και πραγματικά με έκανες να το νοσταλγήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή