Με εκδήλωση αφιερωμένη στον ποντιακό ελληνισμό, το Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2011, 10:15
Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιάννης Σταυριδάκης και ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης το καλοκαίρι του 1919 στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της αποστολής για τη σωτηρία του Ποντιακού Ελληνισμού
Στον ποντιακό ελληνισμό αφιερώνει τη βραδιά της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης.
Ετσι, το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην αίθουσα «Γ. Ανεμογιάννης» του μουσείου κατά την οποία ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καθηγητής Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Ο Καζαντζάκης και οι Ελληνες του Καυκάσου». Την ομιλία θα πλαισιώσουν με χορό και τραγούδι τα μέλη της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων» Νομού Ηρακλείου. Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη θα παραμείνει ανοιχτό, και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, μέχρι τις 10 το βράδυ.
Σχετικά με τη μέριμνα του Νίκου Καζαντζάκη για τον επαναπατρισμό των υπό διωγμό Ελλήνων του Πόντου, το 1919, όταν διορίστηκε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Περιθάλψεως, θα μιλήσει ο κ. Φωτιάδης. Εκείνο το καλοκαίρι, ο Καζαντζάκης αναχώρησε για τον Καύκασο επικεφαλής της αποστολής, στην οποία συμμετείχαν ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης, ο Γιάννης Αγγελάκης, ο Γιάννης Κωντανταράκης, ο Γιάννης Σταυριδάκης (από το Υπουργείο Εξωτερικών) και ο Γιώργης Ζορμπάς, ο μυθιστορηματικός «Αλέξης».
Μέσα σε 15 μήνες φρόντισε για την περίθαλψη και τη μεταφορά 150.000 προσφύγων, τους οποίους εγκατέστησε στη Μακεδονία και στη Θράκη. Τις εμπειρίες του καταγράφει στην Αναφορά στον Γκρέκο: «Πρώτη φορά», λέει, «παρουσιάζουνταν στη ζωή μου η ευκαιρία να μπω στην πράξη και να μην έχω πια να παλεύω με θεωρίες κι ιδέες και Χριστούς και Βούδες, παρά με ζωντανούς, σάρκα και κόκκαλα, ανθρώπους … έβλεπα γύρα μου άντρες και γυναίκες και μικρά παιδιά, να στριγμώνουνται, πεινασμένοι, απελπισμένοι, να με κοιτάζουν στα μάτια και να περιμένουν από μένα τη σωτηρία...»
«Ο Νίκος Καζαντζάκης ως λογοτέχνης βρέθηκε αντιμέτωπος με την ιστορία του οικουμενικού ελληνισμού σε μια σημαντική στιγμή της ιστορικής του πορείας», λέει ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης. « Το κείμενό του είναι μαζί λογοτεχνικό και ιστορικό και πάνω από όλα σχετίζεται με τον οικουμενικό ελληνισμό, τον ελληνισμό της διασποράς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου