26 Αυγούστου 2011

Θέμα : Η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη


Όνομα : Αστρινός Νικολούδης                                 
Τάξη : Α2’ Γενικού Λυκείου Μοιρών (Ομάδα Β’)
Μάθημα : Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Διδάσκουσα : Βέρα Δακανάλη
Θέμα : Η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη
                                                                    


       
Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη












                                                                         
 

                                           





Φιλοσοφικά

Ερωτικά

Ιστορικά

«Ιθάκη»



«Αλεξανδρινοί Βασιλείς»

«Η σατραπεία»




«Απολείπειν ο θεός Αντώνιον»

«Θερμοπύλες»


«Νέοι της Σιδώνος 400 μ.Χ.»

«Όσο μπορείς»


«Στα 200 π.Χ.»
























«Ιθάκη»

Η απόκτηση πείρας και πολλών αγαθών στην προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου

«Η σατραπεία»

Η σατραπεία είναι ο ηθικός συμβιβασμός του ανθρώπου που παρατηρείται από τους υψηλούς στόχους του και ενδίδει ακολουθώντας εύκολη και ελκυστική πορεία, με παράλληλη ωστόσο συνειδητοποίηση της τραγικότητάς του 

«Θερμοπύλες»

Η προσήλωση των ανθρώπων στο χρέος, στις αξίες και στους υψηλούς και δύσκολους στόχους που έχουν θέσει

«Όσο μπορείς»

Η ηθική στάση που υποδεικνύεται σε όσους ενδιαφέρονται να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους

«Αλεξανδρινοί Βασιλείς»

Η πανηγυρική απονομή τίτλων στα μικρά παιδιά της βασίλισσας Κλεοπάτρας

«Απολείπειν ο θεός Αντώνιον»

Ο αξιοπρεπής τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζει την αποτυχία

«Νέοι της Σιδώνος 400 μ.Χ.»

Η αρνητική κριτική που ασκείται από ένα νέο της Σιδώνας το 400 μ.Χ. στο επιτύμβιο επίγραμμα του Αισχύλου

«Στα 200 π.Χ.»

Η υπεροπτική απουσία των Λακεδαιμονίων από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου και η ακόλουθη παραμονή τους στο περιθώριο της πολιτισμικής έκρηξης των Ελληνιστικών χρόνων
















Κειμενική Ανάλυση






Οι λέξεις, φράσεις, στίχοι που έχουν
διδακτικό τόνο στο ποίημα :




«Ιθάκη» είναι : να εύχεσαι, μη φοβάσαι, να είναι, να σταματήσεις, ν’ αποκτήσεις, να πας, να μάθεις, να’ χεις, μη βιάζεις, ν’ αράξεις

«Η σατραπεία» είναι : είσαι, αυτή σου η τύχη, σε αρνείται, να σ’ εμποδίζουν, ενδίδεις, φεύγεις, πιαίνεις, σε βάζει, σε προσφέρει, συ τα δέχεσαι, δεν τα θέλεις, η ψυχή σου, θα τα βρεις, θα κάμεις


«Όσο μπορείς» είναι : Μην την εξευτελίζεις, Όσο μπορείς

«Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» είναι : μη θρηνήσεις,
αποχαιρέτα, να μη γελασθείς, μην καταδεχθείς, πλησίασε, άκουσε και οι στ. 7-8

«Νέοι της Σιδώνος 400 μ.Χ.» είναι : δώσε, θυμήσου, όχι να βγάλεις, το παρενθετικό ρήμα κηρύττω και ο στ. 19
 

Οι λέξεις, στίχοι που έχουν θεατρικότητα στο ποίημα :

«Αλεξανδρινοί Βασιλείς» είναι οι στ. 21 και 32

«Νέοι της Σιδώνος 400 μ.Χ.» είναι οι στ. 1 (Ο ηθοποιός), 2, 3 (Η αίθουσα), 9-11, 16, δώσε μου, από σένα, πολέμησες 


Οι στίχοι που έχουν στοχαστική διάθεση στο ποίημα :

«Ιθάκη» είναι οι στ. 1-3, 17-18, 21-23 και 24-25

Στο ποίημα «Νέοι της Σιδώνος 400 μ.Χ.» γίνεται λόγος για την πολεμική αρετή και την ποίηση, οι οποίες ιεραρχούνται, για να υποβαθμιστεί η μία και να εξαρθεί η άλλη


 Οι λέξεις, στίχοι που έχουν ειρωνεία στο
ποίημα :

«Στα 200 π.Χ.» είναι : κάλλιστα, παντάπασι, φυσικά, βεβαιότατα και ο στ. 11 (ειρωνική κατανόηση για την αδιαφορία των Λακεδαιμονίων) 

«Αλεξανδρινοί Βασιλείς» είναι οι στ. 10, 20-21, 29 και 33-34

«Νέοι της Σιδώνος 400 μ.Χ.» είναι οι στ. 25-26


Ο στίχος που έχει υπαινικτικότητα στο ποίημα :

«Ιθάκη» είναι ο στ. 36


Οι λέξεις που έχουν συμβολική χρήση ιστορικών προσώπων στο ποίημα :

«Ιθάκη» είναι : οι Λαιστρυγόνες, ο Κύκλωπας και ο Ποσειδώνας

«Θερμοπύλες» είναι : οι Θερμοπύλες, ο Εφιάλτης και οι Μήδοι

«Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» είναι : ο Αντώνιος

«Νέοι της Σιδώνος 400 μ.Χ.» είναι ο Αισχύλος



Βουτια από 150 έως 1.300 μορια αλλα και εκπληξεις

Η μείωση των αριστούχων και η πτώση των προσδοκιών χτυπάνε τις βάσεις εισαγωγής για τα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Η σημαντική μείωση του αριθμού των φετινών αριστούχων (18-20) σε συνδυασμό με την κατάργηση των μετεγγραφών και την ένταση της οικονομικής κρίσης που εκτός των άλλων πριμοδοτεί και τη μείωση των προσδοκιών των υποψηφίων «χρωματίζουν» φέτος την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων η οποία, για την πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ θα αρχίζει από τα 150 μόρια και θα φτάνει τα 1.300 συνοδεύεται και από εκπλήξεις που αναμένεται να εκδηλωθούν σε μια ορατή ομάδα σχολών, διασκορπισμένη σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, η οποία για διάφορους λόγους θα ανεβάσει το «κασέ» των βάσεων εισαγωγής τους.
Η φετινή μείωση των αριστούχων (6.178 έναντι 10.571 πέρσι και 10.688 πρόπερσι) ανοίγει τον δρόμο για σημαντική πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι φέτος 1.009 λιγότεροι από πέρσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 είναι φέτος 1.683 λιγότεροι. Ως εκ τούτου δεν χωράει αμφιβολία ότι τα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους. Η «καραμπόλα» θα συμπαρασύρει στην πτώση και τις βάσεις σχολών με μεσαία και χαμηλή βαθμολογία, εκτός από εκείνες που έχουν σημαντική μείωση θέσεων εισακτέων φέτος.
Ωστόσο στη γενική εικόνα της πτώσης θα υπάρχουν νησίδες ανόδου κυρίως στα κεντρικά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικά βάσεις εισαγωγής κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Είναι φανερό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από τα 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος. Παράλληλα και ορισμένα Τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία παρουσιάζοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

Η ΚΡΙΣΗ. Ολα τα ερευνητικά στοιχεία φανερώνουν ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στις επιλογές των υποψηφίων βάρυνε η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Σε πρόσφατη έρευνα καταγράφεται ένα μεγάλο τμήμα υποψηφίων, φέτος μεγαλύτερο από άλλες φορές, που έκαναν έναν ρεαλιστικό υπολογισμό και στράφηκαν σε σχολές της περιοχής τους ακόμη κι αν αυτές δεν ήταν της πρώτης επιλογής τους. Ουσιαστικά 1 στους 2 υποψηφίους δηλώνει ότι το κριτήριο με το οποίο επέλεξε σχολή στο μηχανογραφικό του δελτίο είναι η έδρα της σχολής. Στη στροφή αυτή δεν βάρυναν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών, αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στις σπουδές. Κι αν μια φορά κι έναν καιρό η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο και το πτυχίο προβάλλονταν ως «αδιάβροχη επένδυση», για την οποία η οικογένεια δανειζόταν ή πουλούσε «ό,τι είχε και δεν είχε» για να σπουδάσει το παιδί αναμένοντας μια καλή «απόδοση», σήμερα, η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία των πτυχιούχων και η μείωση κάθε προσδοκίας για ξεπέρασμά της έχει κλονίσει τα πάντα.
Είναι φανερή στους υποψηφίους και στις οικογένειές τους μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας: πρώτον ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πτυχίο που μπορεί να δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση. Δεύτερον, η πεποίθηση ότι η δημόσια απασχόληση έχει κλείσει πόρτες και παράθυρα είναι συντριπτική. Η «χημεία» αυτών των πεποιθήσεων οδηγεί γρήγορα και σταθερά στη διαμόρφωση στάσεων από τη μεριά των υποψηφίων και βέβαια, η «στροφή» στις επιλογές σχολών λιπαίνεται σε αυτό το έδαφος.
Είναι φανερό ότι αυτή η νέα πραγματικότητα θα επηρεάσει την κίνηση των βάσεων εισαγωγής και θα λιπάνει το έδαφος για εκπλήξεις.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Δεν χρειάζεται να ερμηνευτεί το φαινόμενο της επιλογής των αστυνομικών σχολών (δύο μέσα στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων) από τους υποψήφιους. Η είσοδος στις σχολές αυτές δεν αντιμετωπίζεται ως είσοδος σε τριτοβάθμιες σπουδές, αλλά κατευθείαν ως είσοδος σε ένα επάγγελμα που συνοδεύεται από τη σιγουριά της μόνιμης θέσης και του μισθού. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, η επιστροφή στις νομικές σχολές ακολουθεί μια παράδοση που θέλει τις νομικές να σηκώνουν κεφάλι όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που να υπόσχεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κι αυτό παρ' όλο που στις ουρές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης πτυχιούχων συνωστίζονται χιλιάδες πτυχιούχοι νομικής.
Η επιλογή των τμημάτων μηχανικών και της ιατρικής στηρίζεται και αυτή σε μια παράδοση για το κύρος και το γόητρο των παραπάνω σχολών που είναι σταθερά και έρχεται από το παρελθόν ακόμη κι αν σήμερα η πρόσβαση των μηχανικών στην αγορά εργασίας είναι προβληματική, ενώ και τμήμα των πτυχιούχων ιατρικής αναγκάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για ειδίκευση και εργασία.
πηγή:www.tanea.gr

19 Αυγούστου 2011

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

·         Τίτλος βιβλίου: Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
·         Συγγραφέας: Λιλή Ζωγράφου
Ονοματεπώνυμο: ΜΕΛΑΜΠΙΑΝΑΚΗ ΜΑΙΡΗ
Τμήμα: Α’3 ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

·         Περίληψη (να γράψετε με δικά σας λόγια ποιο είναι το θέμα του βιβλίου που διαβάσατε)

  Η οικογένεια Φτενούδου με τον αυταρχικό  πατέρα Μιχαήλο και τη στοργική μάνα Ερυφίλη είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη οικογένεια με οκτώ παιδιά. Κάθε παιδί ένας διαφορετικός χαρακτήρας και μια διαφορετική ιστορία. Η μεγαλύτερη, η Ασπασία μοιάζει στον πατέρα της, θεωρεί ότι μετά απ’ αυτόν αυτή είναι η αρχηγός του σπιτιού και καταπιέζει τα αδέρφια της. Ο πρώτος γιός, ο Κωνσταντίνος φεύγει νωρίς από το σπίτι και καταλήγει να έχει μια πολύ άνετη ζωή στο Παρίσι. Οι άλλοι δυο γιοί γίνονται αξιωματικοί, κατοικούν στην Αθήνα και τρέμουν τον πατέρα τους. Η Πηνελόπη, που την αποκαλούν τέρας, δεν ξεπέρασε ποτέ τους ενενήντα πόντους και το πρόσωπο της ήταν πολύ αποκρουστικό. Για να μην αμαυρωθεί η τιμή της οικογένειας, που η Ασπασία και ο πατέρας θεωρούσαν πολύ σημαντικό, την είχαν σαν φυλακισμένη στον οντά και έβγαινε μόνο τα βράδια. Η Αικατερίνη είναι δασκάλα και η Εργίνη ασχολείται με τα χωράφια τους. Η πιο όμορφη και η αγαπημένη της μάνας είναι η μικρότερη, η Ερατώ, που στην ηλικία των δεκαπέντε μαθαίνει τον έρωτα από έναν ιταλό στρατιώτη, τον Τονίνο, που κρύφτηκε με τη βοήθεια της Πηνελόπης στο υπόγειο τους για να σωθεί από τους γερμανούς.
  Τέσσερις μήνες κρατάει το παραμύθι τους. Η μάνα καταλαβαίνει ότι η μικρή είναι έγκυος και μαθαίνει για τον ιταλό. Αφού τον φυγαδεύουν, απαγορεύουν στην μικρή να βγει έξω. Ο πατέρας αργοπεθαίνει και η μάνα παριστάνει την έγκυο για να αποφθεχθεί η κοινωνική κατακραυγή. Μετά από λίγο καιρό από τον θάνατο του η Ερατώ γεννάει. Όλοι στο χωριό ξέρουν για μάνα του μωρού την Ερυφίλη. Τα χρόνια περνούν και το μωρό με το όνομα Αμαλία μεγαλώνει ενώ την ανατροφή του έχει αναλάβει η Ασπασία.  Η Ερατώ υποφέρει κλεισμένη μέσα και δεν της επιτρέπουν να έχει πολλές σχέσεις με το παιδί της. Η Αικατερίνη παντρεύεται έναν συνάδελφο της, πράγμα που εξοργίζει την Ασπασία που σαν μεγαλύτερη έπρεπε να παντρευτεί πρώτη. Η μάνα πεθαίνει ξαφνικά.
  Όταν η Αμαλία είναι δεκαεννέα χρονών ο Τονίνο επιστρέφει ζητώντας να παντρευτεί την Ερατώ. Η Ασπασία τον διώχνει και η Ερατώ για να μην την σκοτώσει από τα νεύρα της φεύγει από το σπίτι τρέχοντας και φωνάζοντας. Καταλήγει σε ένα μοναστήρι όπου τελικά παντρεύεται, χωρίς να είναι δική της εντελώς απόφαση, το δικηγόρο της μονής. Στο μήνα του μέλιτος εκείνος διαβάζει το ημερολόγιο που γράφει τα πάντα για τη ζωή της, ότι είχε ερωτικές σχέσεις με τον Τονίνο που δεν τον ξεχνάει ποτέ και ότι δεν αγαπάει εκείνον. Ύστερα απ΄ αυτό την βιάζει και την κακοποιεί συστηματικά. Μετά από δύο μήνες την αφήνει ελεύθερη και εκείνη γυρίζει στο χωριό της αποφασισμένη να σκοτώσει την Ασπασία. Η Ασπασία όμως είναι άρρωστη.
  Η Αμαλία στα δεκαεννιά της παντρεύτηκε έναν ηλικιωμένο κύριο με μεγάλο κύρος. Απέκτησε δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, με διαφορετικούς άντρες ενώ ο άντρας της νόμιζε ότι αυτός ήταν ο πατέρας τους. Ενώ εκείνη είχε πάει στο Παρίσι ο άντρας της πέθανε και μετά από λίγα χρόνια την ίδια τύχη είχε και ο γιός της. Μαθαίνει ότι η Ερατώ είναι η πραγματική της μάνα αλλά όταν πάει να την βρει εκείνη δεν τρέφει καθόλου μητρική αγάπη για την κόρη της αφού ποτέ δεν ήρθαν κοντά.
  Καθώς η Ασπασία αργοπεθαίνει η Ερατώ προσπαθεί να αυτοκτονήσει γιατί είναι απογοητευμένη από την ζωή της. Την προλαβαίνουν πριν πνιγεί και της ανακοινώνουν ότι η Ασπασία πέθανε οπότε τελείωσαν τα προβλήματα τους. Παθαίνει συγκοπή. Την επόμενη μέρα μετά την κηδεία των αδελφών της η Αικατερίνη λαμβάνει ένα γράμμα για τη νεκρή αδερφή της, την Ερατώ. Είναι από τον αδερφό τους τον Κων/νο που την καλεί να ζήσει μαζί του πλουσιοπάροχα και της λέει ότι γνωρίζει τον Τονίνο. Στον ίδιο φάκελο είναι και ένα γράμμα από εκείνον. Της ομολογεί ότι ακόμα την αγαπάει και θέλει να είναι πάλι μαζί αν τελικά αποφασίσει να πάει στο Παρίσι. Η Αικατερίνη θάβει το γράμμα στον τάφο της Ερατώς.
  Λίγο καιρό μετά, η Πηνελόπη, το τέρας, είναι μόνη της στο σπίτι και ένα φιλικό ζευγάρι της προτείνει να την πάνε να δει για πρώτη φορά τη θάλασσα που τόσο λαχταρά να αντικρύσει. Ένα ατύχημα όμως που είχε εκεί, της στέρησε τη ζωή μετά από λίγες μέρες από κάταγμα στο κρανίο.


·         Ποιοι είναι οι ήρωες/ ηρωίδες του βιβλίου (ονομαστικά);

Οι βασικοί ήρωες του βιβλίου είναι ο πατέρας Μιχαήλος, η μάνα Ερυφίλη, η Ασπασία, ο Κωνσταντίνος, η Πηνελόπη, η Αικατερίνη, η Εργίνη, η Ερατώ, ο Τονίνο, η Αμαλία και ο Γιάννης Τάγαρης (ο δικηγόρος που παντρεύτηκε και βασάνισε την Ερατώ).

     ·         Ποιος /ποια από αυτούς/αυτές σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση και  γιατί;

         Απ’ όλους τους ήρωες του βιβλίου με εντυπωσίασε η Πηνελόπη. Αυτή η κοπέλα που αν και περιθωριοποιημένη είχε καλλιεργήσει πολύ τα αισθήματα της. Μεγάλωσε μόνη της, χωρίς να δεχθεί φροντίδα από κανέναν αφού για όλους ήταν αποκρουστική και «τέρας». Όμως εκείνη ζούσε, αισθανόταν, καταλάβαινε τη θέση στην οποία βρισκόταν και λυπόταν πολύ που οι άνθρωποι που αγαπούσε δεν ένιωθαν το ίδιο γι’ αυτήν. Μόνο η Ερατώ κατάλαβε το μεγαλείο της ψυχής της, που μπόρεσε να έρθει πολύ κοντά της, και η μάνα τους, αν και αργά.


 ·     Να κάνετε μια κριτική του βιβλίου που διαβάσατε. Σας άρεσε ή όχι και γιατί;

  Το βιβλίο αυτό μου άρεσε πολύ και κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά καλογραμμένο. Κατά τη διάρκεια που το διαβάζει ο αναγνώστης αλλά και αφού το τελειώσει, μπαίνει σε σκέψεις. Είναι τελικά τόσο μεγάλο έγκλημα να κάνεις παιδί εκτός γάμου και σε μικρή ηλικία ώστε η ποινή γι’ αυτό να είναι η καταστροφή της ίδιας σου της ζωής; Η Ερατώ ήταν μια κοπέλα που είχε όλες τις προοπτικές να γίνει ευτυχισμένη, ήταν όμορφη, πρόθυμη, καλός άνθρωπος και πολύ αθώα και αυτό την έκανε να μείνει τελικά έγκυος. Μέσα απ’ αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι η πολύ αυστηρότητα και η αυταρχικότητα μόνο ολέθρια αποτελέσματα μπορεί να έχουν. Επιπλέον, βλέπουμε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες όταν τα περιθωριοποιούμε δεν σημαίνει ότι επειδή εμείς τα ξεχνάμε δεν υπάρχουν και δεν αναπτύσσονται. Μεγαλώνουν, καταλαβαίνουν (άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο), και αναπτύσσουν συναισθήματα που πολλές φορές οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν μπορούν να τα αναπτύξουν γιατί δεν προλαβαίνουν, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας μας. Ενώ εκείνοι οι άνθρωποι ζουν και αγαπούν όσους τους δείξουν λίγη φροντίδα και τους νοιαστούν, πράγματα σπάνια να βρεις ανάμεσα σε φυσιολογικούς ανθρώπους. Ο αναγνώστης μπορεί να μάθει και να πάρει πολλά απ’ αυτό το βιβλίο και συνιστώ ανεπιφύλαχτα σε όλους να το διαβάσουν.