3 Ιουλίου 2013

20 τμήματα που σε οδηγούν στο επάγγελμα του φιλολόγου.



Οι σχολές της Φιλολογίας προσελκύουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης. Η αύξηση αυτή ερμηνεύεται έως ένα βαθμό από το γεγονός ότι τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης δεν προσφέρουν τον άμεσο διορισμό που προσέφεραν κατά το παρελθόν. Επίσης δεν είναι λίγοι οι μαθητές που στρέφονται προς τις φιλολογίες γιατί βλέπουν τους φιλολόγους να δουλεύουν σε φροντιστήρια, να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Παρακάτω παρουσιάζουμε πολύτιμες πληροφορίες για την εργασιακή κατάσταση των φιλολόγων.


Τμήματα Φιλολογίας
Ο κατεξοχήν χώρος εργασίας των φιλολόγων είναι η εκπαίδευση. Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι φιλολογικών τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι μαθητές είναι ότι στον κλάδο των φιλολόγων εντάσσονται οι απόφοιτοι 20 τμημάτων όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τον πίνακα που παραθέτουμε.

Τμήμα
Βάση εισαγωγής
  1. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
17781
  1. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
17745
  1. ΙΣΤΟPΙΑΣ & ΑPΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
17074
  1. ΦΙΛ/ΦΙΑΣ- ΠΑΙΔ/ΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
16661
  1. ΙΣΤΟPΙΑΣ & ΑPΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
16524
  1. ΦΙΛ/ΦΙΑΣ-ΠΑΙΔ/ΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
16432
  1. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
15861
  1. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
15845
  1. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)
15114
  1. ΦΙΛ/ΦΙΑΣ ΠΑΙΔ/ΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ   ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
14821
  1. ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)
14600
  1. ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛ &  ΚΟΙΝΩΝ. ΑΝΘΡΩΠΟΛ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ(ΒΟΛΟΣ)
14551
  1. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
14509
  1. ΙΣΤΟPΙΑΣ & ΑPΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
14234
  1. ΙΣΤΟPΙΑΣ & ΑPΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)
13402
  1. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
13387
  1. ΙΣΤΟΡ. ΑΡΧ.& ΔΙΑΧ. ΠΟΛ/ΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΕΛ/ΣΟΥ(ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
13036
  1. ΙΣΤΟPΙΑΣ & ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)
12723
  1. ΦΙΛ/ΦΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ  ΚΡΗΤΗΣ(ΡΕΘΥΜΝΟ)
12553
  1. ΙΣΤΟPΙΑΣ  ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
12306


Προσοχή στα ακόλουθα τμήματα

Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
Οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ακόμα και αν επιλέξουν την κατεύθυνση της ψυχολογίας δεν μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου.

Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Οι απόφοιτοι του τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν μπορούν να εργαστούν ως φιλόλογοι- αρχαιολόγοι ή ως κοινωνιολόγοι. Με την επιλογή των κατευθύνσεων ιστορίας ή αρχαιολογίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 φιλολόγων, ενώ με την επιλογή της κατεύθυνσης Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ10 κοινωνιολόγων. Επίσης σε παλιότερη προκήρυξη του ΑΣΕΠ οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εντάσσονταν στον κλάδο ΠΕ Εθνολόγων-Λαογράφων.

Ιστορίας – Εθνολογίας
Όσοι επιλέξουν το τμήμα του ΔΠΘ και συγκεκριμένα την κατεύθυνση της Εθνολογίας μπορούν να ενταχθούν και στον κλάδο των Εθνολόγων- Λαογράφων. Το δικαίωμα ένταξης σε αυτόν τον κλάδο το έχουν και απόφοιτοι φιλοσοφικών σχολών που  με μεταπτυχιακό  σε εθνολογία, λαογραφία ή κοινωνική ανθρωπολογία

Επαγγελματικά δικαιώματα
Φιλολογίας
Οι απόφοιτοι των τμημάτων φιλολογίας μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Επίσης μπορούν να εργαστούν σε εκδοτικούς οίκους, μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολιτιστικούς οργανισμούς, βιβλιοθήκες, ερευνητικά κέντρα, μουσεία.

Ιστορίας Αρχαιολογίας
Οι απόφοιτοι των τμημάτων Ιστορίας – Αρχαιολογίας μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, σε αρχαιολογικές υπηρεσίες, μουσεία, πινακοθήκες, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους.

Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
Μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα αν έχουν μεταπτυχιακό στη θεραπεία του λόγου μπορούν να εργαστούν σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής εντασσόμενοι στον κλάδο ΠΕ21. Επίσης με μεταπτυχιακό στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών ή στην κινητικότητα των τυφλών ή στη νοηματική γλώσσα των κωφών μπορούν να εργαστούν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στην ειδική αγωγή (κλάδος ΠΕ31). Το δικαίωμα της ένταξης στον κλάδο ΠΕ31 το έχουν και οι απόφοιτοι του τμήματος Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ανεργία. Περισσότεροι από  16000 φιλόλογοι περιμένουν διορισμό. 5012 μαθητές εισήχθησαν το 2012 στα φιλολογικά τμήματα
για να διαβάσετε  ολόκληρο το άρθρο πατήστε  εδώ
πηγή : http://www.news.gr/



Αν και υπάρχουν και άλλοι διέξοδοι πέρα από την εκπαίδευση παρόλα αυτά οι απόφοιτοι των φιλολογικών τμημάτων εμφανίζουν υψηλό ποσοστό ανεργίας. Αν κανείς διαβάσει μια εφημερίδα αγγελιών μπορεί να διαπιστώσει πόσοι είναι οι φιλόλογοι που αναζητούν ιδιαίτερα μαθήματα ακόμα και σε τιμές 3-4 ευρώ την ώρα. Στους πίνακες αναπληρωτών του Υπουργείου Παιδείας είναι εγγεγραμμένοι 16071 φιλόλογοι και κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 1000 ως αναπληρωτές. 15000 φιλόλογοι δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν εργασία στα δημόσια σχολεία. Οι ελάχιστες πιθανότητες πρόσληψης έχουν οδηγήσει χιλιάδες φιλολόγους στην εγγραφή τους στην επετηρίδα της Κύπρου. Να σημειώσουμε ότι ούτε στην Κύπρο είναι εύκολος ο διορισμός καθώς πλέον ο αριθμός των φιλολόγων ανέρχεται σε 6335 και οι θέσεις των αναπληρωτών είναι περίπου 100-150. Για το 2012 εισήχθησαν στα τμήματα που παράγουν φιλολόγους 5012 μαθητές. Με τόσους πολλούς εισαχθέντες δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η κατάσταση στο χώρο των φιλολόγων θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Έξυπνα μεταπτυχιακά
Υπάρχουν ορισμένα μεταπτυχιακά που μπορούν να αυξήσουν τις επαγγελματικές επιλογές ενός αποφοίτου φιλολογικών τμημάτων. Αναφέρουμε ορισμένα εξ αυτών:
Ειδική αγωγή ( δικαίωμα εργασίας και στα σχολεία με άτομα με ειδικές ανάγκες)
Υπολογιστική γλωσσολογία (εταιρείες πληροφορικής)
Λεξικογραφία (εκδοτικούς οίκους, συγγραφικές ομάδες λεξικών)
Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός (σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού)

Άλλες πληροφορίες
Ο φιλόλογος δε μπορεί να εργαστεί ως αρχαιολόγος σε αντίθεση με τον απόφοιτο του τμήματος ιστορίας-αρχαιολογίας που μπορεί να εργαστεί και ως φιλόλογος και ως αρχαιολόγος. Στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν πλεονέκτημα οι απόφοιτοι του τμήματος φιλολογίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία προτιμούν φιλολόγους με ειδίκευση στην κλασική φιλολογία.


Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ
Ερευνητικός Υπεύθυνος Employ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου